Hur kommer jag åt svenska internetsidor från Kina?

OBS: Texten publiceras i samarbete med IGC

Idag är den mest effektiva kinesiska muren inte något försvarsverk vars byggnation startade redan 300 f.kr, utan en oerhört avancerad brandvägg på internet. Kanske den mest svårpasserade i världen. Men det finns vägar förbi, även för dig som vanlig enkel konsument av sociala medier, spel eller streamingtjänster. Det gäller bara att installera rätt VPN-tjänst innan du anländer till Kina.

Den kinesiska brandväggen

Det är ju ingen hemlighet att censuren är utbredd i Kina och det inbegriper även en rad olika typer av vardagstjänster som vi använder oss av på internet. Den kinesiska brandväggen blockerar en lång rad av utländska siter på nätet som vi använder oss av på daglig basis, såsom Google, Facebook, Twitter med flera, men också vanliga streamingtjänster eller andra mer harmlösa verksamheter som sport och spel. Verksamheter som vi normalt sett inte sammankopplar med vikten av censur krävs. Men för dig som inte vill släppa kontakten med omvärlden eller hemmet när du är i Kina, finns lösningar i form av VPN-tjänster som tar sig igenom – eller förbi – den kinesiska brandväggen. Låt oss gå igenom vad det är du bör leta efter i samband med att du säkerställer att du har rätt VPN.

Avancerad kryptering

Utbudet när det exempelvis gäller spel är ju numera globalt, där du kan ta del av svenska spelsajter, oavsett var du befinner dig i världen. Allt tack vare ett stort utbud av etablerade samlingssidor med information på svenska om var du kan registrera dig utan spelpaus med BankID eller om du vill besöka den sida där du är registrerad sedan länge. Oavsett spelform eller format, håller spelsajter som du kan finna på exempelvis casinoutanlicens.com en sedan länge etablerat hög säkerhetsnivå, men är du i Kina bör du säkerställa att den VPN-tjänst du använder dig av har en tillräckligt avancerad kryptering för att helt radera risken att personliga uppgifter – som överförs i samband med exempelvis BankID-transaktioner – får okontrollerade vingar i Kinas virtuella värld.

Höga hastigheter

Använder du en streamingtjänst, för att följa sport på hemmaplan eller varför inte bara ta del av nyheter eller din favoritserie, då gäller det att ha en VPN-tjänst som kan hålla tillräckligt hög hastighet som inte saktar ned din anslutning när du är på plats i Kina.

Servrar i närliggande länder och Kill Switch

Ett annat bra knep är att försöka ansluta sig till en server som ligger i ett angränsande land, såsom Japan eller Hong Kong. Men kanske viktigast av allt är att det finns tillgång till en så kallad Kill Switch. Vi talar om en säkerhetsfunktion som omedelbart stänger ned ifall din VPN-anslutning skulle tappa anslutningen. En garant för dig som vill hålla din IP-adress och därmed identitet helt säker.

En stressfri upplevelse

Oavsett om du ska kolla din Facebook, spela på nätet, mejla från din Gmail eller streama en fotbollsmatch, behöver du förbereda dig innan resan till Kina genom att i förväg säkerställa att din VPN-tjänst fungerar när du är på plats. Du behöver dock inte vara orolig om du känner att din tekniska kunskap kanske inte är den mest omfattande. De tjänster som uppfyller kraven att fungera i Kina är också användarvänliga och intuitiva, vilket exempelvis innebär att installationen inte behöver kännas som en ogenomtränglig uppgift.

Olika varianter

Den kinesiska muren byggdes från 300 f.kr till 1600-talet, men idag är det en helt annan mur som får anses vara deras främsta försvar – den kinesiska brandväggen – som är en av världens mest avancerade säkerhetssystem. Men för oss med fredliga avsikter finns vägar runt, såsom rätt VPN-tjänst. Det finns ett antal gratis- såväl som betalvarianter, givetvis med olika mått av prestanda, men med det gemensamma att de garanterar dig säker och obegränsad internetåtkomst i Kina.