Så använder du streamingtjänster i Kina

OBS: Texten presenteras i samarbete med David Andersson

Kinas ekonomi är den snabbast växande i hela världen. Landets myndigheter har genom miljarder dollar marknadsfört landet som en öppen ekonomi för att locka nya och utländska investerare. Dock har Kinas kommunistiska regering infört flertalet straffrättsliga cencurlagar som både haft positiv och negativ effekt på landets ekonomi.

Bland annat har tillsynsmyndigheter förbjudit flertalet stora webbplatser. Sådant som är helt normalt i Sverige och övriga världen är alltså förbjudet i Kina, som till exempel:

* Google

Kina blockerade Google under 2014 men redan tidigare hade man förbjudit Google-anslutna webbplatser som bland annat Google Plus och Google Docs. Anledningen? Google hade för avsikt att lagra information om kinesisk användning på servar som inte är kinesiska.

* Facebook

Redan 2009 förbjöds Facebook i Kina då Xingjiang-aktivister använt Facebook för att organisera våldsamma utbrott som resulterade i dödandet av cirka 200 människor.

* Snapchat

Snapchat förbjöds i Kina av samma anledningar som Google, att Google hade för avsikt att lagra information på icke-kinesiska servrar. Idag använder 73 miljoner en kinesisk motsvarighet till Snapchat, QQ.

* Instagram

Instagram bannades i Kina efter att deltagare i protestdemonstrationerna i Kina under 2014 använt sig av appen för att dela händelserna i staden samt för att uppmana andra medborgare att följa med.

* Utländska filmer – nya filmer streamingtjänster

Kina har satt en gräns på hur många utländska filmer som får visas i biosalonger i Kina varje år. Nu är gränsen satt till 34 filmer per år. Dessa filmer har även blivit utsatta för stor cencur som avlägsnar allt innehåll som kan vara ärekränkande eller kränkande för kommunistregimen.

Så går det att streama film i Kina?

Många turister som besöker Kina vill kunna kolla på sina favoritserier och filmer via streamingtjänster som exempelvis CMORE Play. Men går det? Eftersom Kina har strikta censurlagar går det inte att streama från stora tjänster som exempelvis Netflix, åtminstone inte om du vill ha tillgång till samma serie- och filmutbud som hemma. För att ta dig runt den kinesiska brandväggen är det lättast att ladda ner ett VPN innan du reser. Väl i Kina är det betydligt svårare att ladda ner VPN eftersom landet ständigt gör sig av med olika VPN-tjänster.

Så fungerar VPN i Kina

För att kunna streama filmer och serier, lägga upp inlägg på Facebook och ladda upp foton på Instagram från din resa i Kina, måste du skaffa ett VPN redan innan du sätter fot i landet. Några av de VPN som för tillfället fungerar i Kina är:

* NordVPN

För full internetåtkomst i Kina är NordVPN den bästa VPN-tjänsten eftersom deras servrar är belägna i närliggande länder och har möjlighet att avblockera i stort sett allt, till och med amerikanska Netflix.

* ExpressVPN

Är extremt snabb hastighet viktigt för dig? Då bör du införskaffa ExpressVPN som visat sig vara en säker VPN som tar sig förbi det mesta och som dessutom ger dig blixtsnabba hastigheter.

* VyprVPN

För att förbli privat och säker på internet i Kina är VyprVPN ett bra tips. VPN-tjästen har en unik Chameleon-teknologi som gör dig anonym.

* Surfshark

Med Surfshark kan du använda ett obegränsat antal enheter mot samma VPN.

* PrivateVPN

PrivateVPN gör det möjligt att snabbt och smidigt ta dig förbi den kinesiska brandväggen och surfa på som vanligt.

* Astrill VPN

Astrill VPN är kända för sina imponerande säkerhetsfunktioner. Surfa säkert? Surfa med Astrill VPN.

Samtliga av ovanstående VPN-tjänster kostar pengar, dock inte särskilt mycket. NordVPN kostar exempelvis så lite som 3,71 $ i månaden om du tecknar upp dig för två år.

Den kinesiska brandväggen

Med hjälp av den kinesiska brandväggen kan Kina fortsätta att strypa internet. Den kinesiska brandväggen startades av den kinesiska regeringen (styrd av Kinas kommunistiska parti) i syftet att skapa ett reglerat inhemskt internet. För svenska resenärer som ska till Kina är det att rekommendera att skaffa ett bra VPN innan eftersom du annars kommer få problem att logga in på mejlen och andra vanliga saker.