Budgetresa till Peking

OBS: Denna text publiceras i samarbete med globexoutreach.com

Peking är en storstad utan like, med en rik historia och häftiga sevärdheter. Det är även en fantastisk turistort för dig som vill uppleva Kina på en budget. Det här är vad du behöver veta för att maxa din budgetresa.

Peking, eller Beijing, är Kinas huvudstad, med en population på över 20 miljoner. Det är en stad av kontraster, och erbjuder dig både det gamla och det nya Kina. En resa till Peking innebär alltså att du får uppleva Kina till fullo – allt som landet har att erbjuda går att hitta i denna storstad.

Trots att Kina är en väldigt populär reseort är det inte ett särskilt turistvänligt land. Det kan vara svårt att njuta av din resa till Peking om du inte talar någon mandarin alls, och det krävs även att du förstår dig på kulturen. Det här är vad du bör tänka på innan du reser iväg till detta mystiska och kulturellt rika land.

Budgeten

Dina pengar kan gå upp i rök utan en gedigen budget inför resan. Designa din resplan och fundera över vad budgeten kan komma att bli. Se därefter till att din ekonomi kan matcha detta. Ligger summan över vad du bekvämt har råd med kan du alltid låna pengar vid behov, men det gäller att du väljer rätt bank, för att undvika höga räntor.

Lär dig mandarin

Mandarin anses vara ett av de svåraste språken att lära sig, och detta av goda skäl. Mandarin använder inte ett vanligt fonetiskt alfabet, utan består istället av över tio tusen tecken som kallas för kanji. Även uttalet kan vara väldigt svårt för dig med svenska som modersmål. En grundläggande nivå av mandarin är dock ett måste när du reser till Kina, särskilt om du besöker Peking.

Allt i staden är anpassat för invånarna, vilket kan leda till frustration för dig som turist. Detta innebär självklart inte att du förväntas vara flytande i språket, men det kan vara bra att lära dig några grundläggande fraser innan du hoppar på flyget. Några enklare exempel inkluderar:

* Hej – Nǐhǎo (uttalas ”nee how”)

* Tack – Xièxiè (Shieh-shieh)

* För dyrt – Tài guìle (Tie gway luh)

* Gör det billigare – Piányí yī diǎn (Pian-yee yee dian)

Den sista frasen kan tyckas vara lite oförskämd, men var inte rädd för att pruta när du reser i Kina! Att pruta är inte så vanligt i Sverige, men i Kina är det något som alla gör, och är ett bra sätt att spara pengar på resan.

Det är även rekommenderat att du lär dig några grundläggande kinesiska tecken, för att kunna förstå dig på viktiga skyltar och dylikt. Ett par av de viktigaste för dig som turist är:

* 女 betyder kvinna, och är något du ofta ser på badrumsdörrar

* 男 är den manliga motsvarigheten till tecknet ovan

Undvik turistfällor

Som turist i Kina kan det gå åt en hel del pengar om du inte är försiktig. Det är flera affärer, särskilt restauranger, som höjer priset för turister som inte vet bättre. Kan du en del mandarin är du på god väg att undvika detta, men det kan även vara bra att lära dig lite mer om billiga sevärdheter i Peking, för att slippa lockas av dessa turistfällor.

Kinesiska muren

Den Kinesiska muren är en självklarhet när du besöker Kina, och behöver inte kosta något alls bara du packar en matsäck.

Gatuaffärer

De många gatuaffärer som går att hitta runtom Peking är ännu ett sätt att spara pengar på, samtidigt som du får möjlighet att socialisera med pekingbor och få nya erfarenheter. På dessa gatuaffärer kan du hitta billiga souvenirer och suverän gatumat som slår alla kinesiska restauranger i Sverige.

Tai Chi

Är du sugen på fysisk aktivitet kan du testa dig på gratis Tai Chi träning och lära dig mer om denna kinesiska tradition på Tian’anmen Square.

Förbjudna staden

Du kan även besöka den Förbjudna staden, ett kinesiskt palats fullt av historiska föremål och intressanta aktiviteter.

Och mycket mer

Detta är självklart bara ett fåtal exempel, eftersom en fullständig guide till Peking kräver en hel bok. Väljer du att åka till Peking kommer du att få minnen för livet utan att bankkontot för den delen behöver lida.