Så ska du tänka innan du tar ett privatlån

OBS: Detta inlägg är skrivet av Carl Månsson från Kredr.com

Det finns få saker som väcker så mycket tankar och känslor som lån av olika slag. Att vuxna människor idag tar lån är dock mycket vanligt och de allra flesta står vid något tillfälle inför en situation där ett lån är en nödvändighet. För att lånet ska bli en positiv upplevelse är det mycket viktigt att du genomför ett antal efterforskningar. I denna artikel har vi därför samlat allt du behöver tänka på för att ta ett genomtänkt och bra beslut.

Olika varianter av privatlån

Det finns olika slags privatlån som marknaden erbjuder för dig som vill ta ett lån. Först finns de traditionella lånen, där du får ditt lån med en säkerhet i form av exempelvis en bil eller en lägenhet. Denna typ av lån innebär att du får pengarna insatta på ditt konto men det du lämnat som säkerhet är något du riskerar att bli av med om du mot förmodan inte skulle kunna återbetala lånet. Den andra typen av lån är lån där du lånar utan säkerhet. Detta betyder att långivaren beviljar dig ett lån utan att kunna använda något som säkerhet om du inte kan återbetala lånet i sin helhet. Här är räntan oftast högre än om du lånar med säkerhet.

Syftet med ditt privatlån

Det finns mängder av anledningar till att du kan komma att behöva låna pengar från en långivare av något slag. Kanske har du fått oförutsedda utgifter för att bilen eller diskmaskinen gått sönder? Fått en oväntad möjlighet att investera i något viktigt? Vare sig det handlar om detta eller någonting helt annat finns det ett par viktiga tips att ta med sig för att du ska låna smart. Här nedan kan du läsa mer om dessa innan du tar ditt beslut.

Frågor att ställa sig inför att du tar ett lån

* Behöver du låna?


Det är lätt att ryckas med och vilja ta ett lån på en gång då någonting sker. I vissa fall är det dock bättre att istället spara ihop pengarna för att betala för det du behöver. Ställ dig därför alltid först frågan om det är möjligt att spara ihop pengarna inom en rimlig tid innan du bestämmer dig.

* Hur mycket behöver du låna?

Att göra en budget för att ta reda på exakt hur mycket du faktiskt behöver låna är alltid smart eftersom det förhindrar dig att låna mer än du faktiskt behöver. Eftersom du självklart behöver betala ränta på det du lånar tjänar du ingenting på att låna mer än nödvändigt. Ska du investera i någonting bör du alltid ta reda på kostnaden i förväg. Se också om det finns billigare varianter av det du ska köpa innan du bestämmer dig.

* Kan du betala igen ditt lån?

Detta är en mycket viktig fråga att ställa sig och är nära relaterat till att göra en budget innan du bestämmer dig för om du ska låna eller inte. Varje månad ska lånet trots allt betalas igen och du måste räkna med att betala ränta på de lånade pengarna vilket ökar månadskostnaden markant.

* Hur mycket har du möjlighet att betala varje månad?

Månadskostnaden beror på hur många månader eller år du tar ditt lån på samt hur hög räntan är. Därför måste du ta reda på hur mycket du har råd att betala per månad innan du lånar och dessutom räkna på hur mycket en viss summa kan komma att kostnaden innan du bestämmer dig. Vissa lån ska återbetalas med samma summa varje månad och andra typer av lån betyder att du betalar mindre och mindre ju längre du avbetalar på lånet.

* Vilken bank ska du välja?

Även denna punkt är en som du absolut inte får missa. Det finns många långivare och banker att välja bland och genom att titta på en jämförelsesida innan du bestämmer dig kommer du utan tvekan att kunna välja det lån som är smartast för dig. På en sådan sajt kan du nämligen fylla i vad det är du söker och sedan få en översikt över lån som du är kvalificerad för att få. Detta sparar dig såväl tid som pengar i längden och är alltid ett bra steg för dig som vill låna smart.

Detta ska du göra om du lånat för mycket

I ett samhälle där lån finns överallt är det av högsta vikt att du alltid tar genomtänkta beslut innan du lånar. Att följa tipsen och svara på frågorna ovan tar dig en lång bit på vägen. För dig som redan lånat och finner dig själv i en situation där du helt enkelt lånat för mycket och inte kan bära den ekonomiska börda det innebär att återbetala lånet så finns det dock hjälp att få. Börja med att höra av dig till långivaren direkt för att se om ni kan komma överens om en mindre återbetalning per månad. Ofta går det hela att lösa om du bara visar dig villig att försöka hantera situationen och sträcka ut en hand.

Ett lån kan vara en trygghet när det tas på ett bra sätt

Livet bjuder ständigt på nya överraskningar och ibland kan ett lån fungera som en trygghet för att reda ut en situation där du annars skulle stå handfallen. Det kan med andra ord vara smart att låna så länge du sköter det hela på ett bra sätt och väljer din långivare med stor omsorg.
Genom att läsa på om vad det innebär att låna och sedan göra det grundarbete som behövs har du tagit viktiga steg mot att låna utan oro. Det är den rätta vägen att gå för oväntade situationer i livet liksom för större investeringar som du bara gör någon enstaka gång.

Smarta lån behöver heller inte påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Tänk på att du som är skötsam med dina lån också har större möjligheter att låna smidigt i framtiden. Lycka till.

Källor

https://kredr.com/sv/privatlan/
https://www.konsumenternas.se/lana/olika-lan/om-konsumtionslan