Vikten av att välja rätt solskydd

OBS: Detta inlägg är skrivet av Helena Månsson från Skinsa.com

I dagens samhälle vet de allra flesta om att man inte bör spendera alltför lång tid i solen eftersom det är lätt att bränna sig. Det är smart att sola med försiktighet och att helst välja skuggan framför solen då den står som högst på himlen mitt på dagen. Kunskapen om solskydd har ökat markant under de senaste femton åren vilket innebär att marknaden för solskydd är stor.
Men vilken ska man välja? I den djungel av produkter som existerar är det svårt att veta vilken som är rätt för just en själv. Vi har därför samlat all information du behöver för att ta rätt beslut kring solskydd för dig och din familj.

Solens farliga strålar

Det är alltid bra för kroppen att få D-vitamin via det solsken som varje dag strålar från himlen. Dock i lagom doser eftersom människan till största möjliga mån bör undvika de farliga UV-strålar som kan påverka huden negativt. UV-strålarna är de som kan göra att huden bränns och blir röd. Bränner man sig riktigt illa kan detta utvecklas till blåsor som gör mycket ont på huden.

Detta är solskydd

Vad är då solskydd? Det finns självklart ett antal olika typer av skydd man kan använda sig av. I första hand är det smart att hålla sig i skuggan, speciellt då solen står som högst på himlen. Den andra viktiga formen av solskydd är att bära långärmade kläder och/eller någon form av huvudbonad för att skydda sig under dagen.

Sist men inte minst finns det solkräm eller solskydd som kan inhandlas på apotek eller i andra butiker som har kroppsvård. Dessa kommer i form av krämer eller spray som appliceras på huden och smörjs in till dess att huden absorberat krämen eller sprayen. När du har solkräm på dig har du ett skydd mot solens farliga UV-strålar. Tänk dock på att du med jämna mellanrum bör bättra på din solkräm för att du ska ha ett genomgående solskydd under dagen.

De allra flesta solkrämer är idag vattenfasta vilket gör att du med fördel kan bada under varma sommardagar och ändå slippa bränna dig. Kom dock ihåg att dubbelkolla detta innan du väljer ditt solskydd.

Skydda dig mot solen från låg ålder

Som förälder är man alltid intresserad av att skydda sitt barn från det som på något sätt kan skada honom eller henne. Forskarvärlden är idag ense om att solskydd för barn är av extremt hög vikt eftersom solskador och följdsjukdomar i vuxen ålder kan relateras till om och hur många gånger man brände sig som barn. Att skydda barnet från de starkaste strålarna och alltid ha solskydd i form av långärmade kläder och solkräm från riktigt låg ålder är med andra ord en investering i barnets framtida hälsa.

När ska solskydd användas?

När ska då solskydd användas? En del människor är av uppfattningen att solskydd endast bör användas under de riktigt varma sommarmånaderna och vissa tror till och med att man inte behöver använda solskydd om man bor i Sverige. Faktum är dock att solens UV-strålar existerar under hela året och du bör alltid ha solskydd från ungefär april till slutet av september om du vill vara säker på att du är riktigt skyddad.

Reser du utomlands till varmare breddgrader under vintern kommer solen att vara långt mer intensiv än den är i Sverige vid den årstiden. Därför ska du alltid ha med dig eller köpa solskyddsprodukter om du ska resa söderut då. Befinner dig dock exempelvis i fjällen på en riktigt solig dag bör du ändå se till att du bär solskydd i alla fall i ansiktet. Då förhindrar du att du bränner dig i onödan om du sätter dig för att njuta av en god dryck eller en bit mat vid toppen av backen. Att det är vinter förhindrar inte solens starka UV-strålar från att skada din hud när du är ute i starkt solsken under långa perioder.

Fördelar med att använda solskydd

Det finns mängder av fördelar med att använda solskydd när du befinner dig utomhus och solens strålar letar sig igenom molnen på himlen.

* Du skyddar huden mot att brännas vilket sparar dig mycket smärta. Att bli solbränd kostar på och gör ont, något som alltid är lätt att undvika genom solskydd. Visst finns det produkter som lättar dina besvär om det sker men det är alltid bäst att helt enkelt skydda kroppen från start.

* Du investerar i din hälsa för lång tid framöver eftersom följdsjukdomar av solskador oftast inte visar sig förrän mellan 20–30 år efter det att du först bränt dig.

* Du visar dina barn hur man bör hantera solens strålar och är alltså en god förebild för framtiden. Barn gör som bekant gärna som du gör och inte bara som du säger. Deras hudhälsa ligger på flera sätt i dina händer.

Att välja rätt solskyddsfaktor

Så hur vet du då vilken solskyddsfaktor du ska använda dig av? Det finns allt från så låga faktorer som +5 till +50. I allmänhet kan man säga att ju ljusare hud du har, desto högre solskyddsfaktor behöver du. En person med mörkare hudton kan alltså klara sig med en lägre faktor än den som har blek hud och oftast mycket ljust, eller rödlätt hår.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att även du med en mörk hudton bör använda solskyddsfaktor för att undvika problem i framtiden. Det är möjligt att bränna sig oavsett hudton och du ska därför alltid ta väl hand om dig själv.

Din investering i framtiden

Att bära solskydd är kort sagt en god investering för såväl idag som för framtiden. Att ta väl hand om dig själv och dina nära idag skyddar er från förhöjd risk att drabbas av sjukdom längre fram. Dessutom ger det er mer tid att njuta av varandras sällskap och ha roligt tillsammans då ni befinner er ute i solen. Det ger er helt enkelt lugn, ro och sinnesfrid att ha det bra utan oro.