Svensk TV utomlands med hjälp av en VPN

OBS: Detta inlägg är skrivet av Per-Erik Eriksson från VPNetic

Internet är ett otroligt världsomspännande nätverk som ger åtkomst till ett enormt antal tjänster. Var man än befinner sig så är film, spel, musik, radio, eller vad man nu kan tänka sig, aldrig mer än ett klick bort. Åtminstone skulle det vara så om det inte vore för en otroligt irriterande och begränsande företeelse, nämligen geografiska begränsningar eller så kallad geo-blockning.

Turligt nog så kan man väldigt enkelt med hjälp av ett virtuellt privat nätverk (VPN) både kringgå platsbegränsningar och få tillgång till innehåll som är reserverat för användare från andra länder. Detta gör att du kan titta på svensk TV utomlands, utländsk TV i Sverige och i princip alla slags kombinationer du kan tänka dig. Så låt oss titta närmare på varför man behöver en VPN för att slippa begränsas av de landsgränser som tyvärr blir en allt mer påtaglig del av internetupplevelsen.

Vad är problemet? Sveriges gräns och upphovsrätten

Man skulle lätt kunna tro att internet är gränslöst. Särskilt då man sällan ägnar särskilt mycket tanke åt att internet faktiskt består av datorer från hela världen. Det innebär att man ständigt ansluter till olika geografiska platser, helt obemärkt. Denna upplevda gränslöshet krockar däremot med den fysiska och juridiska verkligheten, som tvärt om är oerhört gränsbunden.

När Sveriges Television (SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen), Nordic Entertainment Group (TV3, TV6, TV8 och TV10), TV4-gruppen (TV4, TV12 och Sjuan) och Discovery Network Sweden (Kanal 5, Kanal 9 och Kanal 11) säkrar sändningsrättigheter, eller tillverkar egna program i samarbete med produktionsbolag, så sker det oftast med en väldigt viktig juridisk klausul. Nämligen att programmen endast får sändas i Sverige.

Anledningen till att denna geografiska sändningsbegränsning är så vanlig är att man helt enkelt vill göra allt man kan för att ha kontroll över var programmen sänds. På så sätt kan de tjäna pengar på att sälja rättigheter till varje enskild region. Bra för de som tjänar pengar på TV, sämre för dig som reser mycket eller vill titta på TV var du än befinner dig.

Vad är lösningen? En VPN-tjänst

När man hämtar och skickar data över internet så sker det via en Internet Protokoll-adress (IP-adress). På ett förenklat sätt skulle man kunna tänka sig denna adress som din internetanslutnings telefonnummer. Och eftersom de är geografiskt bundna så kan man säga att det finns såväl svenska som utländska IP-nummer.

Oavsett om du besöker en hemsida, laddar ned en app eller strömmar en film så tillkännages ditt IP-nummer. Det är detta som möjliggör geografiska begränsningar. Eftersom det är din egen internetanslutning som representerar din geografiska region så är det på många sätt din operatör och ditt internetabonnemang som avgör varifrån du härstammar. Har du ett svenskt internetabonnemang så kommer du helt enkelt att anses använda internet i egenskap av svensk.

Med hjälp av en VPN-tjänst så får man möjligheten att först ansluta till ett privat nätverk, som sedan skickar vidare anslutningen. I praktiken innebär detta att det blir som om man surfar från en annan plats. Det är därför dessa nätverks kalla för virtuella.

Trots att det tekniskt sätt är oerhört komplicerat så är en VPN väldigt lätt att använda. Numera har samtliga VPN-tjänster appar för såväl iOS, iPadOs och Android som program för macOS, Windows, Linux och även särskilt stöd för routrar. Det är sällan svårare än att ladda ned mjukvaran, välja vilket land man vill ansluta via och därefter använda internet som om man vore i Sverige, USA, Ryssland eller var man nu känner för att vara.

Vilken VPN är bäst för svensk TV? Det beror på

Det är inte alltid helt uppenbart vilken VPN som är bäst för att titta på svensk TV. Och i många fall är faktiskt alla VPN-tjänster fullgoda alternativ. Men för att slippa en jobbig överraskning så är det en bra idé att kontrollera att Sverige faktiskt finns med på tjänstens lista över platser. Det är nämligen så att VPN-leverantörerna köper IP-nummer och datakapacitet från olika internetleverantörer runt om i världen, och det är inte nödvändigtvis så att alla har valt att köpa från en svensk internetleverantör.

Erbjuder VPN-tjänsten svenska IP-nummer? Se gärna till att den erbjuder IP-nummer från flera olika svenska leverantörer. Det kan nämligen vara smidigt att kunna växla om ett visst nummer skulle bli blockerat, eller visa sig vara överbelastat.

Vill du vara säker på att få en så smidig strömning som möjligt så bör du även se till att din enhet stödjer den standard som används. I de flesta fall så behöver du inte oroa dig så det med all tydlighet framgår på de olika leverantörernas hemsida. Men om du vill använda en VPN direkt på din router, eller om du har äldre hårdvara så kan du kolla efter stöd för följande protokoll.

* OpenVPN är på många sätt det mest populära protokollet och anses av många vara något utav en standard.

* IKEv2 är smidigt protokoll som kräver väldigt lite processorkraft men som på senare tid minskat i popularitet.

* SOCKS5 är en traditionell så kallad Proxy-lösning som har utbrett stöd och fungerar bra även på äldre maskiner.

* WireGuard är ett modernt protokoll som säkerställer höga hastigheter och otroliga snabba anslutningar. Anses av många vara det bästa alternativet.

En annan idé är att se till så att VPN-tjänsten tillhandahåller mjukvara för just din enhet eller ditt operativsystem. Det är nämligen avsevärt mycket enklare att använda tjänsternas egna mjukvaror istället för att på manuell väg konfigurera en VPN-anslutning.

* Är det en VPN för iOS eller iPadOs? De flesta VPN-tjänster har appar för Apples enheter, då dessa nämligen hör till de mer populära plattformarna.

* Är det en VPN för Android? Om du har en mobiltelefon eller surfplatta med Android är det en bra idé att säkerställa att de faktiskt har en särskild app för Android.

* Är det en VPN för Windows, Linux eller MacOs? Om du vill kunna använda VPN på din dator så underlättar det helt klart om VPN-tjänsten har särskild mjukvara för detta. Även om det alltid går att konfigurera manuellt.

Vi är övertygade om att du kommer hitta en VPN-tjänst som passar dig. Det finns många att välja mellan därute, så fundera lite extra på vilken som är bäst för dina ändamål.