SVT förbjuder sina anställda att använda TikTok

Vid lunchtid i dag rapporterade SVT:s kulturnyheter hur företaget förbjuder personalen att använda den kinesiska videoappen TikTok på företagets telefoner. I ett internet meddelande uppmanas anställda att inte ladda ner tjänsten, samt att radera TikTok om appen redan är installerad.

SVT:s kulturnyheter skriver följande:

I ett internmeddelande ombeds nu SVT:s personal att avstå från att ladda ner Tiktok, eller plocka bort appen från jobbtelefonen.

”SVT:s IT-säkerhetsavdelning har funnit att Tiktok-appen lämnar mer information än vad som skall anses nödvändigt. SVT har därför beslutat att medarbetare inte får ha Tiktok-appen på deras tjänstetelefoner. Denna app skall raderas”, skriver SVT.

Det är oklart vad som menas med ”lämnar mer information” – sannolikt är det en olycklig formulering som vill mena att tjänsten samlar in eller möjligen överlämnar mer information till sitt ägarföretag eller till kinesiska myndigheter än vad som anses nödvändigt.

Artikeln framhåller att förbudet särskilt skapar problem för Lilla Aktuellt, som eventuellt kan få dispens för att fortsätta använda TikTok.

TikTok har hamnat i blåsväder under sommaren. Först uppdagades hur appen spionerar på sina användares aktiviteter även i andra tjänster än TikTok, vilket rimmar illa med det faktum att det kinesiska ägarföretaget ByteDance enligt lag måste dela med sig av all användarinformation som myndigheter och polis efterfrågar.

Sedan förbjöds appen av indiska myndigheter, följt av att amerikanska myndigheter nyligen meddelade att TikTok kommer förbjudas även i USA om ByteDance inte säljer det till en icke kinesisk ägare. Jag har skrivit närmare om båda dessa incidenter här på InBeijing:

Efter Zoom – nu avslöjas Tiktok med att spionera på användares aktiviteter och lösenord” (28 juni)
TikTok, WeChat och ’otaliga andra’ kinesiska appar kan komma att förbjudas i USA denna vecka” (3 aug)

För en dryg vecka sedan talade jag även närmare med Sveriges Radio om riskerna med att använda TikTok: