Vad du bör tänka på när du bokar flyg till Kina och Hongkong

OBS: Texten presenteras i samarbete med Performance Liebe

Mängden svenskar som besöker Hong Kong eller Kina ökar ständigt. Det är inte längre bara turister som besöker landet. Affärsresor och resor för studier är också vanliga orsaker till att svenskar flyger till Kina. Därför är det tacksamt att det finns gott om prisvärda flyg till städer såsom Beijing, Shanghai och Hong Kong. Några av världens största flygplatser finns i Kina.

Faktum är att när man ser hur billigt det kan vara att besöka detta enorma och fascinerande land kan man bli lätt bli sugen på att boka en impulsresa. Men Kina är ett land som kräver en del planering innan man packar väskan, speciellt om det är första gången man besöker världens folkrikaste land.

Vad behöver man för att resa till Kina?

Till att börja med måste du skaffa ett visum. Detta gäller alla besök, såvida du inte bara ska besöka Hong Kong och/eller Macau där du kan vistas i upp till 90 dagar utan visum. Detta bör göras minst en månad innan resan och kräver ett personligt besök på visakontor i Stockholm eller Göteborg. Kontrollera vilken typ av visa du behöver för din resa så att inga komplikationer uppstår.

När det gäller vaccinationer så finns det inga krav för resor till Kina men ska du resa runt, speciellt på landsbygden, rekommenderas att du tar alla vanliga vaccinationer såsom för polio, stelkramp och hepatit.

Vad ska man göra om komplikationer uppstår?

Kina och Hong Kong är områden där det ibland uppstår oroligheter, epidemier och naturkatastrofer. Det gör att du bör hålla koll på nyheterna och eventuellt ändra dina planer om komplikationer uppstår i något av de områden du tänkt besöka. Vi anser att man alltid bör följa Utrikesdepartementets reserekommendationer.

Mindre allvarligt, men väl frustrerande, kan det vara om du skulle drabbas av förseningar eller inställda flyg. Detta kan givetvis hända på vilka resor som helst men långdistansflyg såsom flyg till Kina är extra sårbara. Spana in dina rättigheter vid försenat flyg, enligt EU förordningen 261/2004 har du som passagerare rättigheter vid försenat och inställt flyg. Flightright hjälper dig att kräva din ersättning till en procentuel avgift. Ersättning kan krävas vid alla flyg som är 3 timmar försenade eller mer och uppfyller förordningens krav. Se nedan för en sammanställning av hur ersättningen baseras på flygdistansen:

* Försenat kortdistansflyg – Upp till 1500 km – Passagerare är berättigade till 250 euro i ersättning

* Försenat mellandistansflyg – Mellan 1500 km och 3500 km – Passagerare är berättigade till 400 euro

* Försenat långdistansflyg – Över 3500 km – Passagerare är berättigade till 600 euro i ersättning

(Källa: flightright.se)

Dags för avresa!

När det väl är dags att bege sig bör du skaffa dig en mindre mängd kinesiska Yuan eller Hong Kong-dollar innan du reser. Har du ett internationellt kreditkort och ska befinna dig i större städer kan du ta ut mer lokal valuta vid behov så det finns ingen anledning att växla stora summor. Det mesta du kan behöva finns att inhandla på plats till lägre priser än i Sverige, så oroa dig inte om du skulle glömma något i packningen. För dig med känsliga luftvägar kan det vara bra att packa munskydd då luftföroreningar kan vara ett stort problem för dig om du tänkt vistas utomhus under längre perioder. Bortsett från detta är Kina ett relativt enkelt och säkert land att resa runt i.

Till sist bör du försöka lära dig några fraser på den kinesiska dialekt som talas där du ska vistas. Kinesiska är svårt att lära sig men vem som helst kan memorera några fraser. Detta brukar råda stor uppskattning.

Trevlig resa!