Image: Pixabay

Uppsving för asiatisk populärkultur

OBS: Texten presenteras i samarbete med Vime Digital

På Asiens populärkulturella scen är det länge Sydkorea som regerat. K-pop, en koreansk variant av pop har exempelvis skördat framgångar världen över de senaste åren. K-pop är Sydkoreas mest populära musikgenre som påminner något om boyband-musiken som slog världen med häpnad med grupper som Backstreet Boys, Westlife och ‘NSYNC i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Inom K-pop är musikvideor välproducerade, melodier enkla och lättsamma och låtar dansanta. Texterna är baserade kring kärlek och framförs av bildsköna artister i grupp som är duktiga på att dansa. Något som växte fram i Asien under 90-talet har idag blivit ett internationellt fenomen även i västvärlden med grupper såsom Exo och Black Pink för att nämna några namn.

Sydkoreas musikbransch är så pass framgångsrik med internationella mått mätt att den 2016 uppskattades till att vara värd cirka 40 miljarder kronor. Även inom skönhetsindustrin har koreansk hudvård börjat ta marknadsandelar. Sedan några år tillbaka har det senare fått fäste i västvärlden, och då framförallt den koreanska, klassiska 10-stegsrutinen för hudvård som syftar till att ge en välmående, återfuktad och fräsch hud. Trots Sydkoreas populärkulturella storhet är det dock ytterligare ett land i Asien som börjar vinna mark på den internationella arenan inom underhållningsindustrin – nämligen Kina. I den här artikeln spinner vi vidare på det.

Celina Lin – en av de mest välkända spelarna på den Asiatiska pokerscenen

De kineser som skapat sig ett namn inom populärkulturen och underhållningsindustrin är ingalunda begränsade till kampsportlegenden Bruce Lee eller kinesättade amerikanskan och Charlies Angels skådespelerskan Lucy Liu (även känd från serien Ally McBeal). Spelaren Celina Lin är ursprungligen från Shanghai och är en av de mest välkända spelarna på den asiatiska pokerscenen. Hon är den första kvinnan som någonsin vunnit Macau Cup där hon 2012 drog in hela 110 000 amerikanska dollar och är något av ett nyckelnamn inom Asiens pokerhistoria efter en blygsam start 2004. 

Crazy Rich Asians, en succé på den litterära scenen och på bioduken (Photo: Pixabay)

Filmen Crazy Rich Asians bygger på den bästsäljande roman av Singapore-födda författaren Kevin Kwan som till dags dato sålts i miljoner exemplar världen över. Efter framgångar i bokbranschen anpassades verket till ett manus av Peter Chiarelli och Adele Lim och regisserades sedermera av amerikanska regissören John M. Chu vars mor är från Taiwan och far från Sichuanprovinsen i Kina. Premisserna för romanen och tillika filmen är en kines-amerikansk kvinnlig professor reser med sin pojkvän till Singapore för första gången för att få ta del av hans liv och inser att han kommer från en mycket förmögen bakgrund.

Filmen bjuder på skådespel av en rad prominenta kinesiska namn inom skådespelarvärlden såsom Lisa Lu, Jing Lusi och Jimmy O. Yang för att nämna några. Crazy Rich Asians drog in totalt 239 miljoner dollar världen över trots sin, med Hollywood mått mätt, blygsamma budget om 30 miljoner dollar och anses numera som en av de romantiska komedier som dragit in mest under det senaste decenniet. 

Andrew Hodges, hunken i HBO-serien Insecure

Serien Insecure som sänds på HBO och som skrivits av Issa Rae kretsar kring huvudkaraktären Issa och hennes nära väninnor i Los Angeles. Kärlek, karriär, vänskap och vardag skildras på ett humoristiskt, dråpligt och träffande sätt och serien är för tillfället inne på sin fjärde säsong. I säsong tre gjorde en ny hunk entré i serien och spelas av kines-australiensiska skådespelaren Alexander Hodge som sadlade om från att vara en professionell rugbyspelare till skådespeleri efter en knäskada.

I Insecure har Hodge, vars karaktär heter Andrew och som bland seriens fans fått namnet “Asian bae”, fått blomma ut som skådespelare efter att tidigare gjort mindre inhopp i serier som Modern Family, High Maintenance och Law & Order. Genom rollen har Hodges fått visa en annan bild av sin kultur som i mångt och mycket tidigare skildrats på ett snävt och stereotypiskt sätt inom serier och film. Förhoppningsvis banar detta väg för fler talanger med ursprung från Kina såväl i som utanför Hollywood.