Vilka svenska fotbollsprofiler har hittat till Kina?

OBS: Texten är skriven av Magnus Svensson

En tydlig trend inom fotbollsvärlden under de senaste åren är att flera profiler har flyttat till den kinesiska proffsligan, Chinese Super League (CSL). En liga som grundades först 2004, men som nu lockat spelare runt om i världen med sina attraktiva löner. Hulk, Oscar, Jackson Martinez, Marko Arnautović och Marek Hamšík är några av de internationella namnen som tagit sig till Kina.Det är dock inte enbart toppspelare från Europa och Sydamerika som tagit sig till CSL. Även ett antal svenskar, vissa mer kända än andra, har tagit chansen att testa lyckan i Kina. Tobias HysénHysén var tidig med att testa på livet i Kina. Han gick från IFK Göteborg till Shanghai SIPG i början av 2014 och stannade där under två säsonger. En lyckad tid för honom på planen, samtidigt som den sannolikt lämnade ett intryck på honom efteråt, åtminstone med tanke på det smeknamn han fick av de kinesiska spelarna. I en intervju med Fotbollskanalen berättar Hysén om hur de gett honom namnet ”Storröv”.Osman SowEtt namn som sannolikt gått under radarn för många, oavsett fotbollsintresse, är sannolikt Osman Sow. Han lämnade Sveriges lägre divisioner redan som 21-åring och gav sig ut på ett äventyr runt om i världen. Ett äventyr som tagit honom från bland annat Moldavien till England och Skottland, men även Zhengzhou och Henan Jianye FC. Det blev en säsong i klubben innan han lånades ut till Emirates i Förenade Arabemiraten. På sin Instagram uttryckte han tacksamhet för tiden han fick i Kina. I ett meddelade i samband med att det var dags att testa vingarna på nytt skrev han, ”Jag är tacksam för den här möjligheten att spela för Henan Jianye och få uppleva Kina. Jag har uppskattat min tid med laget och fansen. Jag önskar klubben och fansen all lycka till i framtiden!”

Staden Dalian

Marcus DanielssonDanielsson vann SM-guld med Djurgårdens IF förra säsongen. En succésäsong för mittbacken som även hann med att representera A-landslaget. Detta noterades även av de Kinesiska storlagen och i februari såldes han för en rekordsumma, 50 miljoner kr, till Dalian. Fans ser fram emot att följa hans utveckling där.

När det gäller all uppmärksamhet som CSL har fått under de senaste åren så har detta fått genomslag på olika plan. Bland annat på spelbolagsmarknaden med företag som exempelvis Bet365 där man kan spela på fotboll som sänds i Kina. Det finns även nyhetsuppdateringar att läsa för att hålla närmre koll på lag och spelare.Niklas BackmanEn annan svensk som testat lyckan i Dalian är mittbacken Niklas Backman. Han lämnade AIK samtidigt som Hysén och gick till Dalian. En klubb som kort därefter började tränas av den tidigare AIK-tränaren Mikael Stahre. Det blev två säsonger i Dalian för Backman som sen valde att testa lyckan i Danmark och sedan dess blivit kvar i vårt grannland.

Att spelare runt om i världen flockas till CSL är sannolikt bra för både spelare och lag då den etablerade fotbollsvärlden växer. Kina får därmed större exponering i internationella sportmedier och utvecklar sin status inom fotboll. Nu återstår det att se vem den nästa svensken är som ansluts tills CSL.