CBD-olja för mental hälsa

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Oliver Smith

Kanske har du redan hört talas om alla de positiva fördelar som finns med cannabisplantan? Cannabis, eller CBD som det också kallas, används idag för psykisk ohälsa, lindring av smärta, men även i ett flertal olika skönhetsprodukter, t.ex. hudkrämer och läppbalsam. Ett mycket vanligt missförstånd är att cannabis och CBD är precis samma sak. Visst utvinns det från samma växt, men skillnaden är att CBD är en förkortning på ordet cannabidiol. När cannabidiol och THC kombineras, precis som det gör i växten, så kan plantan användas för euforiska effekter. Utan THC är det enbart fördelarna från cannabidiolerna som du får ta del av.

Under de senaste åren har det blivit otroligt populärt att använda sig av CBD olja i olika sammanhang. CBD olja, eller CBD oil som det heter på engelska, syns idag till på skönhetbutikernas hyllor, så väl som i hälsokostaffärer och på sociala medier av influensers. Det finns flera orsaker till varför man vill inta CBD. Många som lider av kronisk smärta har fått hjälp av oljan, men även den som lider av psykiska problem som stress, depression och ångest har fått mycket positiva effekter. Oljan har även visat sig fungera riktigt bra på människor med ADHD eller autism. Att du med hjälp av CBD-olja kan förbättra ditt psykiska tillstånd är alltså väldigt sannolikt.

CBD-olja för ångest och depression

Huruvida CBD olja kan hjälpa den som lider av ADHD är fortfarande väldigt omdiskuterat, men många studier har gjorts när det kommer till stress, ångest och depression. Även om det inte finns någon garanti för att dropparna från oljan kan bota människor från psykiska besvär helt, så har de fortfarande visat sig ha en mycket stor påverkan på sinnestillståndet.

Att lida av ångest och stress är naturligtvis väldigt påfrestande för psyket, men långvarig stress och ångest kan leda till uppkomst av sjukdomar, vilket i sin tur gör att besvären även kan orsaka fysiska problem. Forskare menar att CBD kan hjälpa hjärnan att inte reagera lika stark på stresshormonet kortisol, utan istället få receptorerna i hjärnan att slappna av och varva ner. I Sverige kan du köpa CBD olja i form av droppar eller kapslar, men även pasta finns att använda sig av. Vad man väljer brukar främst bero på det egna intresset eller vad man tycker är lättast att få i sig.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några garantier för att oljan kommer att hjälpa dig med psykiska problem som ångest, depressioner och stress, men studier visar på mycket positiva resultat som är värda att beakta en extra gång. Lider du av mycket svår depression eller psykiska problem är det dock viktigt att du först konsulterar med din läkare innan du påbörjar din CBD behandling. Berätta att du är intresserad av CBD och se hur detta kan påverka dig eller en eventuellt redan pågående medicinering. På så sätt kan du även få mer information om hur CBD kan komma till nytta för dig, samtidigt som du säkerställer att behandlingen faktiskt kan fungera för just dig.

Köpa CBD olja i Sverige

Är du på jakt efter CBD olja och befinner dig i Sverige? Då har du tur. Det finns nämligen mängder med butiker och webbshoppar som du kan använda dig av för att beställa hem produkten. Du kan även använda sökord online så som CBD olja köpa för att hitta en bra och professionell butik för ändamålet.

När du vill ta del av alla de positiva effekter som CBD-olja har behöver du först säkerställa att produkten är laglig att använda sig av. För att du ska kunna nyttja oljan i Sverige behöver du se till att den är helt fri från THC. Det är olagligt att köpa eller sälja olja som innehåller THC, även om det är mycket små mängder det handlar om. Skulle du göra detta kan du alltså bli dömd för narkotikabrott. CBD olja utan THC är dock helt lagligt och fullt möjligt att använda sig av.

Kapslar, pasta eller droppar

Den som vill testa på att använda CBD för att förbättra sin mentala hälsa kan välja mellan droppar, en krämigare typ av pasta eller kapslar. Fördelen med kapslarna är att du inte behöver känna någon smak av oljan, som för många kan uppfattas som bitter. Nackdelen är att oljan inte kan tas upp av kroppen lika snabbt och att den inte heller blir lika ”ren”, på grund av den omslutande förpackningen som kapslarna har.

CBD-olja i form av droppar eller pasta kan du enkelt konsumera genom att droppa lite på tungan, men du kan även svälja dropparna direkt eller äta dem tillsammans med något sött för att lindra bitterheten. Kapslarna sväljer du ner med vanligt vatten.

Hur mycket olja behövs?

När det kommer till CBD olja så finns det inga anvisningar på hur mycket olja som du ska ta varje dag. Här gäller det istället att testa sig fram långsamt. Börja med endast en droppe under loppet av några dagar och utöka sedan efter behov.

Hur mycket effekt du får av dropparna är naturligtvis väldigt varierande. Det är viktigt att du får goda resultat, på samma sätt som det är viktigt att du inte heller överdoserar. Rekommendationerna är att du långsamt testar dig framåt tills du når maxgränsen på tre droppar morgon och kväll, vilket ger ett sammanlagt dagligt intag på sex stycken droppar. Skulle det vara så att du får en mycket bra effekt av enbart en eller två droppar per tillfälle så behöver du naturligtvis inte öka i styrka.