Fyra saker att ha i åtanke innan du ansöker om lån

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Henrik Karlsson

Världen drabbas ännu av COVID-19 viruset vilket har lett till stora mängder permitteringar och uppsägningar. För en del kan detta i sin tur leda till ekonomiska problem, och under tiden man letar ny inkomstkälla kan det finnas anledning till att ansöka om lån, givet att du fortfarande får pengar från uppsägningstiden. Ett privatlån kan vara till stor hjälp, men det finns flera saker att tänka på innan du ansöker.

Låna bara om du verkligen behöver det

Trots situationen vi alla befinner oss i, så är det inte alla som är helt utan inkomst. Har man dessutom sparat pengar sedan en längre tid tillbaka bör man klara sig väl ett tag framöver. Det finns därmed inte riktigt skäl till lån i dagsläget, och under denna tid bör inga större inköp behövas.

Det viktigaste kommer först. Se till att det finns tillräckligt med mat att förse hela familjen med, samt generella förnödenheter och hygienartiklar. Dessa brukar inte kräva något större lån, även i ekonomisk knipa.

Låna endast om du har möjlighet att betala tillbaka

Det här kan vara svårt att avgöra för den som är utan jobb i dagsläget. Skadan kan potentiellt bli större om man ansöker om ett lån som man sedan inte har möjlighet att återbetala. Det rekommenderas därför inte att ansöka om lån om du inte har någon inkomstkälla alls.
Vissa banker erbjuder låneskydd, men då blir lånet också dyrare. Privatlån är ett förmånligare alternativ då du brukar får en längre återbetalningstid.

För den som fortfarande har möjlighet att jobba blir det lättare att få lån. Om du är osäker på ifall viruset även kommer påverka ditt arbete framöver så rekommenderas ett låneskydd från banken. Rådgör alltid med din bank innan du fattar ett beslut kring lån, särskilt i dessa tider.

Undvik smslån i de flesta fallen

För den här typen av lån är återbetalningstiden ofta mycket kort, och räntan hög. Just nu kan det vara en bättre idé att ha en längre tid på sig att betala tillbaka lånet. I många fall är det bättre med ett vanligt privatlån, just för att du då har god tid på dig att återbetala lånet. Samtidigt blir det dyrare i längden, så välj en så kort återbetalningsperiod som du har möjlighet till.

Inte alla har möjlighet till ett privatlån dock, och har man många förfrågningar finns det alternativ. Det är betydligt enklare att få lån utan UC med många förfrågningar till exempel, om man jämför på rätt sidor. Ekonomisidor som till exempel Privatekonomin.se låter dig jämföra flera långivare så att du kan fatta klokare beslut.

Låna inte för att betala av andra lån

Stress och panik kan leda till val som är mindre kloka. Om du i dagsläget har flera mindre lån som du fortfarande betalar av, så bör du undvika att hamna i en situation där du behöver låna ytterligare för att betala av dem. Det leder till en ond cirkel av lån.

Kolla istället med din bank ifall du har möjlighet att få ett samlingslån. Då kan du samla alla dina lån och krediter under ett större lån, så slipper du hålla koll på alla olika avbetalningar. Det brukar även leda till mindre stress, och blir enklare att sköta i längden.