Nu är det läge att börja lära sig spara pengar

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Henrik Karlsson

Vare sig du fortfarande har möjlighet att gå till jobbet, eller behöver stanna hemma, så är det alltid en god idé att kunna spara pengar. Det går att få råd som kan följa med en genom den nuvarande krisen och framöver. Här är några spartips som kan vara lättare att utöva i dagsläget på grund av den rådande situationen.

Börja med små steg

Det kan vara svårt att ändra sina livsvanor, och därför är det bra att börja smått. Tar du flera små steg så gör det till slut stor skillnad.

* Använder du streamingtjänster, så rekommenderas det att hålla dig till bara en åt gången. Det går ju ändå inte att konsumera 2 serier samtidigt, och det blir därför en onödig utgift med flera abonnemang. Kolla istället med vänner om de kan dela sitt konto av en annan streamingtjänst med dig, i utbyte mot att du delar med dig av din.

* Brygg ditt kaffe hemma och ta med dig i en resemugg. Att köpa kaffe på vägen till bl.a jobbet är en onödig kostnad och tar ungefär lika lång tid som att brygga en kopp hemma. Har man rätt utrustning blir det dessutom mycket godare med hembryggt. Du kan spara flera tusen kronor om året med denna metod.* Att laga lunchlåda framför att äta ute är nog ett ganska uppenbart sätt att spara pengar på. Det behöver inte vara så svårt heller. Laga större portioner och förvara i kylskåpet eller i frysen. Tänk på att ris inte bör förvaras i kylen i mer än en dag, frys hellre in den isåfall.

Det kan kännas tråkigt att äta samma mat varje dag. Det går såklart att variera sina matlådor om man lagar två olika på en söndag och varierar resten av veckan. Det går även att skapa en liten budget för att äta ute varje månad, som du kan nyttja när matlådan känns alldeles för alldaglig.En del av oss behöver numera jobba hemifrån på grund av den nuvarande situationen. Vi behöver med andra ord varken kaffe eller lunchlåda. Det finns däremot ett par andra sätt att spara pengar på, även hemifrån.

* Undvik impulsköp. Det kan vara särskilt lätt nu när man sitter hemma att shoppa loss på nätet och beställa hem saker man velat ha. Dessa småköp bildar till slut en större summa, och det är lätt att tappa räkningen. Antagligen så har du redan det mesta du behöver hemma, och handlar det inte om mat så går det nog att vänta med. Att konsumera ligger dock lite i vår natur, och det går därför bra att unna sig då och då.* Varmvatten kostar, och med den tid vi nu potentiellt spenderar hemma är det en god idé att börja ta kortare duschar. En dusch behöver inte ta mer än ett par minuter. Bor man själv behöver man inte duscha varje dag heller. Inte nog med att du sparar pengar, men det är även bra för miljön. Det kan vara skönt att stå under en lång varm dusch (även om det nu mot sommaren kan bli mer populärt med kalldusch), men det gäller bara att bestämt stänga av kranen så fort man är klar för att inte bli fast.* Undvik dyra lån. Genom att jämföra har du större möjlighet att få billiga lån med låg ränta. Rörlig ränta kan vara förmånligt om du läser på innan. Vill du läsa mer så går det att hitta mer omfattande information på Konsument.se, där det även går att jämföra billiga lån.

Börjar du spara pengar redan nu kommer du ha råd med allt det roliga senare. Kanske någon intressant resa blir relevant nästa år, eller en ny bil. Det finns flera anledningar till att spara pengar. För vissa kan det vara ett sätt att ha mer ekonomisk säkerhet, för andra kan det vara uppfylla sina drömmar. Vad du än sparar till, så är det läge att börja nu.

(Intern länk: 2021 blev ett mycket dåligt år för kinesiska aktier.)