Vilka yrken är de bästa framtidsjobben?

OBS: Texten presenteras i samarbete med Spin Casino

Dagens arbetsmarknad ser helt annorlunda ut än vad som var fallet för bara en generation sedan. I alla fall i Sverige och många andra länder där de ekonomiska strukturerna har genomgått stora förändringar.

Från en stor dominans av tillverkningsindustrier och mer manuella arbeten, så har kontorsjobb och andra sysslor inom sektorer som service eller kallad ”white collar” blivit allt vanligare. Det finns därför all anledning att tro att jobbmarknaden kommer se annorlunda ut även för nästa generation.

Men vilka arbeten kommer bli mer populära i framtiden? Vilka områden är det klokt att satsa på om man som ung i dag vill bli attraktivt på den framtida arbetsmarknaden? Många tippar på att det kommer handla om högteknologiska sektorer som redan växer fort men ännu inte ens är i närheten av sin fulla potential.

En marknad som växer stadigt är spelmarknaden, som kräver specialister inom allt från programmerare till ljuddesign. Stora spelföretag och mindre spelstudios letar ständigt efter nya förmågor för att kunna ta utvecklingen till nästa nivå.

Givet den framtida efterfrågan på förnyelsebar energi, så är även solenergi-tekniker ett yrke där jobbmöjligheterna ser mycket bra ut. Här kan man som hantverkare lära sig att installera och underhålla solpaneler.

Det finns även arbetstillfällen för ingenjörer som designa system för solenergi eller andra system för förnyelsebar energi.

Andra framtidsyrken är nästan helt nya i dag. Exempel på dessa är tekniker för 3D-printing och designer för Virtual Reality (VR). För att arbeta med 3D-printing krävs kunskap inom designprogram och andra mjukvaror. Redan i dag finns flera utbildningar vid svenska yrkeshögskolor som fokuserar på detta.

Vad gäller Virtual Reality så är det viktigt kreativitet och vision. Dessa är egenskaper som behövs för att ta upplevelserna till nästa nivå för konsumenterna av VR. Till båda yrkena finns det stor möjlighet att lära sig mycket genom självstudier.

Så när det kommer till att välja framtidsyrken, titta inte på vilka industrier som är viktigast i dag. Den som gjorde på det viset för en generation sedan, har sannolikt svårare att kunna välja på dagens arbetsmarknad.

Titta istället på vilka områden som sannolikt har störst tillväxtpotential. Även om det kan vara svårt att identifiera dessa, så är det värt besväret för att underlätta sitt eget framtida yrkesliv.