Regler för unga spelare i Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Netvikings

I slutet av 2019 så har Kina bestämt nya lagar som ska omfatta video- och dataspelande i landet. Det här är ett steg för att förbättra hälsan bland unga i landet och kommer att påverka då framförallt de som är under 18.

De nya lagarna kommer även att påverka spelindustrin och kommer omfatta allt från tidsbegränsningar till hur mycket pengar som får spenderas av unga. Dessa lagar kan även komma att påverka omvärlden eftersom Kina är en enorm aktör i spelindustrin.

Det här kan därför till exempel bli ett hinder för unga e-sportare i landet, vilket såklart sedan kan påverka den internationella e-sportmarknaden. Spelande är även en inkomstkälla för spelare i landet genom tjänster som Skinwallet Sverige och e-sportsturneringar som erbjuder prispotter.

Kina är en stor marknad för spelindustrin

Kina är den andra största marknaden i spelindustrin, med endast USA i en knapp ledning över dem. Det här innebär att det finns ett massivt antal ungdomar i landet som spelar olika dator- och TV-spel. Det här innebär också att de nya lagarna kommer att påverka inkomstmöjligheterna i landet för de företag som arbetar med spelutveckling och -publicering.

Den största oron just nu är framförallt att olika företag ska gå i konkurs eller få sämre möjligheter till att nyanställa när företagen börjar växa. Hur lagarna faktiskt kommer att påverka industrin återstår dock att se. Men kineser anses vara några av de bästa kampspelmästarna och det visar sig i sina vinster på turneringarna runt om i världen.

Nya regler av hälsoskäl

De nya reglerna kommer för att försöka hantera problemet med framförallt datorberoende men också närsynthet och akademiska problem.

Den nya lagen säger bland annat att den under 18 inte längre får spela online mellan 22:00 och 08:00, för att försöka få unga att sova bättre och fokusera på sina studier. Vidare kommer unga endast att få spela upp till 90 minuter under vardagar och tre timmar på helger och högtidsdagar.

Vidare säger den nya lagen också att den som är mellan 8 och 16 år gammal endast får spendera 200 yuan (strax under 300 kr) per månad. Den som är mellan 16 och 18 får däremot spendera upp till 400 yuan, alltså det dubbla, per månad på sina spelkonton.

Stor smäll för spelutvecklare

Det här kommer såklart att påverka spelbolagen som är beroende av att framförallt unga spenderar pengar på deras spel. Det här kommer därför att bli ett problem för mindre företag och utvecklare som ännu inte har de resurser som krävs för att överleva i det långa loppet. Det är därför kontroversiella spel nästan är förbjudna i Kina.

Kina är trots allt en enorm aktör på marknaden och det är bland annat landet där Tencent finns, som är världens största spelbolag med massiva titlar bakom sig.

Samtidigt menar många att dessa lagar kommer till för att förbättra hälsan och livssituationen för unga. Det här innebär att uppoffringar måste göras enligt många, då det är för ett gott ändamål. Samtidigt menar andra att unga bör få ta dessa beslut på egen hand.

Senaste steget i en längre process

Dessa lagar är det senaste i en längre process. Redan 2018 började man utreda problemet kring spelberoende. Man slutade då bland annat under nio månader att godkänna nya spel, något som krävs i Kina för spelutvecklare. Redan det här blev en smäll mot industrin då många stora bolag inte kunde lansera sina senaste titlar.

Men det är som sagt väldigt svårt att säga exakt hur dessa lagar kommer att påverka marknaden. Det var först i november 2019 som man tog beslutet om dem och det går alltså därför inte att se exakt hur statistiken ser ut, ännu.

Man ska även införa nya krav på att kinesiska spelare måste identifiera sig för plattformar online, så att det blir lättare att reglera deras spelande och så att man vet vilka som är unga och vilka som är i riskzonen att bli beroende av spelande.

Kinas förhoppning är att de nya gränserna ska förbättra deras hälsa, minska antalet personer som är spelberoende och även förbättra landets studieresultat.