Laget som sätter Kina på hockeykartan

OBS: Denna artikel publiceras i samarbete med Emanuel Smith

Kina och ishockey är två ord som man sällan hör i samma mening, vilket knappast är konstig då hockey inte är någon särskilt stor sport i landet. Men, Kina har faktiskt representation i en av världens bästa hockeyligor i form av KHL-laget Kunlun Red Star.

Kunlun Red Star grundades på våren 2016 och i juni samma år blev laget det 29:e att ansluta till den ryska och östeuropeiska proffsligan KHL. När väl säsongen drog igång på hösten inledde Kunlun Red Star med att vinna mot ryska Amur Chabarovsk med 2-1 och succén var ett faktum. Mot alla odds lyckades det kinesiska laget på våren även knipa den sista slutspelsplatsen i Eastern Conference och det med fler gjorda mål än Sibir Novosibirsk. Väl i slutspel tog det dock stopp ganska omgående när man förlorade mot storlaget Metallurg Magnitogorsk med 4-1 i matcher.

Kommande säsong var Kunlun Red Star inte lika lyckosamma när laget slutade på tolfte plats i Eastern Conference och därmed missade slutspel. Inte heller förra säsongen, 2018/19, lyckades det kinesiska laget ta sig till slutspel.

Men, i år ser det betydligt ljusare ut. Med fem omgångar kvar att spela ligger Kunlun Red Star på åttonde plats i Eastern Conference, vilket också innebär slutspel. Dock är det precis som i SHL 2020 även i KHL 2020 en hård kamp om slutspelsplatserna. Lagen på platserna bakom har bara ett fåtal poäng upp till Kunlun Red Star och har dessutom några matcher mindre spelade. Så Kunlun lär få kämpa om det ska bli något slutspel senare i vår.

Spelar hemmamatcherna i Beijing och Shenzen

Kunlun Red Star är baserade i Beijing där laget spelar sina hemmamatcher i Shougang Ice Hockey Arena med plats för runt 3 000 åskådare. Men, några hemmamatcher spelar man på andra ställen.

Den här säsongen inleddes med ett antal hemmamatcher i Shenzen, strax norr om Hong Kong. Här spelade Kunlun Red Star sina matcher på Universiade Sports Center, som är betydligt större än arenan i Beijing. I mötet med Traktor Cheylabinsk var publiksiffran en bit över 8 000 åskådare, vilket kan jämföras med ett publiksnitt på runt 2 500 åskådare i Shougang Ice Hockey Arena. Tidigare säsonger har Kunlun Red Star även spelat några hemmamatcher i Shanghai, men så har inte varit fallet den här säsongen.

Tittar man på Kunlun Red Stars trupp består denna uteslutande av utlandsproffs, många med meriter från NHL. Bland annat lagkaptenen Brandon Yip som spelat i såväl Colorado Avalanche som Nashville Predators. Bland övriga namn kan nämnas backen Jake Chelios, son till backlegenden Chris Chelios som spelade i NHL i mer än 25 säsonger.

Två tredjedelar av Kunlun Red Stars närmare 30 man starka trupp består av spelare från Kanada. I övrigt hittar vi fyra spelare från USA, två spelare från Tjeckien, en spelare från Slovakien samt en finländare i form av Olli Palola, som gör sin andra säsong i Kunlun Red Star. Den 31-årige högerforwarden spelade för övrigt så sent som 2017 för Växjö Lakers i SHL.