På tapeten inför Vinter-OS i Beijing 2022

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Vinter-OS år 2022 hålls i Beijing och trots att det är två år kvar tills dess att de olympiska mästerskapen går av stapeln, är förberedelserna i full gång. Vilka sporter och länder är aktuella inför Vinter-OS? Och vad betyder OS-värdskapet för Kina?

När, var och hur?

De olympiska spelen år 2022 tar plats i Beijing samt på andra orter därikring, i provinsen Hebei i Kina. Tävlingarna drar igång den 2:e februari och pågår i drygt två veckor, fram till och med den 20 februari. Totalt täcker vinter-os över 109 olika evenemang i över 15 discipliner, i totalt 7 sporter; biathlon, bob, curling, ishockey, rodel, skridskor och skidor.

I skrivande stund så har Kanada, Kina, Tjeckien, Finland, Tyskland, Schweiz, USA och Sverige bekräftat att man kommer skicka representanter från landet. Listan på deltagande länder växer sig längre ju närmare mästerskapen vi kommer , den fullständiga deltagarlistan kommer så småningom att presenteras.

Det är ännu inte klart vilka svenska idrottsstjärnor som får representera landet i OS 2022. Kvalificeringar sker under nästkommande år.

Engagemanget kring Vinter-OS är stort

Under tidigare Vinter-OS, som ägde rum år 2018, presterade svenskarna på en otrolig nivå. Meritlistan för de svenska idrottsmännen och kvinnorna kan göras lång, där de ledande stjärnorna i vanlig ordning satte Sverige på kartan för vintersporten. Charlotte Kalla tog guld i skiathlon, Sebastian Samuelsson tog silver i jaktstarten, Frida Hansdotter tog guld i slalom, Lag Edit tog silver i curling. Det råder ingen tvekan kring att svenskarna levererade, något som skapade stort engagemang kring vintersporten i sin helhet.  

Världen över bänkades människor framför tv:n för att kolla på de spännande evenemangen, och även betting på vintersport blev populärt, inte minst för de svenska vintersportsfantaster. Bland annat ligger oddset på att Henrik Kristoffersen vinner just nu på 1.90 (5 februari). Här kan man via aktuella odds på sportsajter, satsa på utfallet i vinterspelen och andra alpina evenemang. 

Genom att ta del av aktuella nyheter kring vintersport som skidor, konståkning och curling, kan de engagerade få indikationer om dagsform och på så vis få goda förutsättningar kring odds, betting och live betting.  Sådan information kan vara intressant under exempelvis den Alpina världscupen, som pågått nu under februari, där odds på de svenska deltagarna presenterats.

Bild: Unsplash

Turismen i Beijing gynnas

Det är förstås ett kostsamt projekt att stå som värdland för ett sådant stort sportevenemang. Senaste gången Vinter-OS anordnades (år 2018) i Pyeongchang, landade notan på 817 miljoner kronor. Med det sagt, så hoppas man att det stora evenemanget ska locka tillräckligt många besökande sportfantaster, så att turismen ska gynnas tillräckligt. Man kan tänkas att företag verksamma inom hotell- och restaurang kommer att få fullt upp under perioden som vinterspelen pågår, och kanske även strax innan och kort därefter. Man kan anta att de turister som kommer att besöka Beijing med omnejd i samband med OS 2020 passar på att se staden och kanske även andra delar av Kina, när de ändå är i krokarna. På så vis kommer turismen i Beijing förmodligen gynnas stort av att Kina står som värdland för mästerskapen.

Det blir fortsatt spännande att följa förberedelserna som leder fram till invigningen av Vinter-OS i Beijing 2020!