Kreditkort som trygghet för oväntade situationer

OBS: Texten presenteras i samarbete med Malte Stenbeck

Oavsett vad det är du ska ta dig för i livet är det alltid bra att ha en buffert av något slag för att kunna hantera regniga dagar när pengarna inte riktigt räcker till.

Kanske du blir tvungen att gå till tandläkaren akut eller ska resa utomlands och inte vill resa med dina vanliga betalkort ifall något skulle hända och du blir av med kortet.

I alla sådana stunder passar det bra att ha ett kreditkort med dig som kan lösa en jobbig situation utan att behöva blanda in familj och vänner. Du kan läsa allt om kreditkort på Sverigekredit, där du kan jämföra för att hitta det bästa kreditkortet.

En kredit är en summa pengar du lånar av en kreditgivare, men du kanske inte använder pengarna direkt. När du använder en del av krediten betalar du för det du har använt eller en delsumma av detta i slutet av månaden med ränta.

Varför just kreditkort?

Ett kreditkort är också ofta mycket mer än bara en kredit med pengar du kan använda, det finns även ofta försäkringar som är kopplade till kortet. Exempelvis kan det ingå en reseförsäkring om du betalar din resa med kortet. Detta skydd kan även gälla för andra typer av köp du gör via kreditkortet.

Vilken kredit ska jag välja?

Var noga med att du läser igenom all information innan du ansöker om en kredit så att du inte får en ränta som du inte kan hantera och som är onödigt hög. Det är många gånger ett klokt beslut att välja ett kreditkort som utfärdas av din egen bank för att ha allt samlat på ett smidigt ställe.

Tänk också på att inte använda krediten i onödan. Till exempel genom att impulsshoppa när du ser något fint i ett skyltfönster. Men det är viktigt att du har din kredit kvar när du verkligen behöver den, annars tappar den sin funktion som en life saver.