Protester mot klubblags-VM i Kina

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Tidigare i höst beslutade FIFA att den första nyversionen i klubblags-VM kommer att hållas i Kina i juni om två år. Det här beslutet har fått många klubbar att se rött och flera av de allra största europeiska klubbarna har hotat att bojkotta mästerskapet. 
 
Svagt intresse för klubblags-VM
 
Klubblags-VM är en relativt ny fotbollsturnering som involvera de bästa klubbarna i världen. Den första upplagan hölls år 2000 men det togs sedan ett uppehåll fram till 2005. Därefter har det spelats varje år med sju av de bästa klubbarna från världens sex fotbollskonfederationer: Europa, Asien, Afrika, Nordamerika, Sydamerika och Oceanien. Trots att europeiska klubbar som Real Madrid, Barcelona, Inter och Manchester United har stått som segrare i turneringen har intresset varit svagt bland fotbollsfans. I ett försök att öka intresset har FIFA valt att göra om hela turneringen.
 

 
Från och med 2021 vill det internationella fotbollsförbundet att turneringen ska bestå av 24 lag, vilket innebär 8 klubbar från Europa och 6 klubbar från Sydamerika och 3 klubbar från respektive fyra andra konfederationer. De har också valt att flytta tävlingen till från november till juni och det är det som har fått klubbarna att protestera. 
 
Vill inte ändra schemat 
 
När FIFA i våras presenterade sitt förslag om att förnya klubblags-VM lämnade ECA, som står för European Club Association, in en offentlig protest. I ett brev till FIFA:s president skrev de att de inte vill delta i en sådan turnering. Anledningen bottnar sig framför allt i att de inte vill göra några ändringar i fotbollskalendern som är fastställd fram till 2024. Alla ändringar kommer att störa redan planerade matcher och flera klubbar, bland annat Barcelona och Manchester United, har sagt att de kan komma att bojkotta hela mästerskapet om deras åsikter inte tas i beaktning. 
 
Manchester Uniteds verkställande direktör, Ed Woodward, sitter med i styrelsen för ECA och var en av de som undertecknade brevet till FIFA. Hans höst har varit fylld av bakslag och han har mer att oroa sig för. Klubben har nämligen gjort sin sämsta start på 30 år i Premier League. Enligt bet365 nyhetsrapporteringar för betting på fotboll saknas det kreativitet i spelet och lagbygget har inte lyckats. De ligger just nu på en tionde plats i ligan och har oddset 1.11 för att inte sluta bland de topp 4 bästa. 
 
Kina lyckliga över beslutet
 
FIFA hoppas däremot att deras planer ska gå igenom och har meddelat att de för en positiv dialog med UEFA och ECA. Kina är i sin tur jätteglada över att fått arrangörskapet, vilket röstades igenom enhälligt av hela FIFA:s styrelse. Datumen och vilka arenor som turneringen ska spelas på är ännu inte fastställda. Det är klart att mästerskapet kommer att hållas i huvudstaden Peking och möjliga datum för turneringen är mellan den 17 juni och 4 juli.
 
Det återstår att se om de europeiska klubbarna och FIFA kan komma överens. Det hade inte blivit ett lyckat klubb-VM om de bästa lagen från La Liga, Serie A, Premier League, Ligue Une och Bundesliga inte var med. Inte minst hade Kinas president, Xi Jinping, tyckt det, eftersom hans favoritlag är Manchester United.