Mina första bilder från Sapporo

Jag har nu varit bosatt i Sapporo i ganska exakt en månad. Det är således dags att posta några av de bilder jag tagit hittills.

Förutom Sapporo så har jag även varit en hel del utanför själva staden, i såväl natur som mindre orter. Jag tänkte därför dela upp dessa första bilder i två inlägg. I ett första inlägg i dag lägger jag upp några bilder från Sapporo, följt av ett inlägg i helgen med fler foton jag tagit utanför staden.

Bilderna nedan är en mix av kort tagna dels med mobilen, dels med min systemkamera. De är bara redigerade som hastigast, eller inte alls. Längre fram kommer några av bilderna redigeras mer noggrant, eftersom jag bland annat skriver en artikel om Sapporo med omgivningar för ett resemagasin.

Trots att maten här är alldeles utsökt, så har jag nästan inte tagit några matbilder alls. Personligen upplever jag det störande – ja, nästan lite löjligt – när folk i tid och otid tar kort på sina maträtter istället för att äta. Men jag ska försöka bättra mig på denna punkt och i alla fall ta en handfull matbilder framöver.

Fokus ligger snarare på naturen, som är slående vacker här i norra Japan. Ännu mer naturbilder utlovas i ett andra inlägg i helgen. Tills dess, håll till godo med nedanstående bilder från prefekturen Hokkaidos huvudstad Sapporo:

En av vandringslederna i parken Maruyama i sydvästra Sapporo.

Vägen upp till toppen av berget med samma namn är kantad med statyeter och andra artefakter inspirerade av den lokala religionen/folktron Shinto.

På vägen upp till berget Maruyama kan delar av Sapporo siktas i horisonten.

Och så här ser utsikten ut på bergets topp.

Här en bild på vägen upp till berget Moiwa. Till skillnad från många andra platser i Japan, eller för delen Asien i övrigt, så är vandringslederna här vildvuxna men samtidigt lugna och nästan tomma på folk.

Även vägen upp till berget Moiwas topp är kantad med statyer som tycks ha vuxit samman med naturen..

..som till exempel dessa.

Från berget Moiwas topp erbjuds en ännu bättre utsikt över Sapporo..

..samt de berg som avgränsar staden till söder..

..och en kvällsvy som inte är helt tokig.

Här en bild på parken där jag brukar springa så ofta jag har tid och lust..

..samt en bild på den järnväg som klyver centrala Sapporo i hälften.

Arkitekturen vid Sapporos ölmuseum är välbevarad sedan sent 1800-tal..

.. väl inne i museet visas gammal klassisk ölreklam upp..

..och givetvis finns det även möjlighet att provsmaka de klassiska produkterna.

Eftermiddagsljuset i Nakajima-parken under senhösten är alldeles fantastiskt.

Just denna höst är träden särskilt skiftande i färg. Enligt lokalbor beror detta på att det har varit varmare än vanligt; träden har inte färgats röda över ett par nätter vilket är vanligt när temperaturen sjunker fort.

Man tvättar löv i flodvattnet i parken Nakajima.

Parken är också ett populärt utflyktsmål för kelgrisar.

Och avslutningsvis; en riktigt vacker höstkrona.