Surfa säkert i Kina

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Det är flera saker du behöver tänka på innan du reser till ett annat land. Internetuppkopplingen brukar inte vara en av dem.  
 
Det är däremot något som du måste tänka på när ska åka till Kina. Landets myndigheter censurerar nämligen flertalet webbsidor, plattformar och appar som dagligen används i väst. Det finns olika anledningar till varför. Några gånger har det handlat om osämja mellan företagen bakom tjänsterna och den kinesiska regeringen. Andra gånger har det handlat om att innehållet inte överensstämmer med Kinas ideologier. Dessutom ska alla vara medvetna om att all internettrafik in och ut från Kina övervakas. 
 
Det finns sätt att komma runt den kinesiska censuren och få tillgång till internet på samma sätt som i Sverige. Men det krävs lite förarbete och användaren bör känna till hur den kinesiska internetcensuren fungerar. 
 
Den kinesiska brandväggen
 
En av Kinas mest kända landmärken är den kinesiska muren, men för alla som är intresserade av teknik är den kinesiska brandväggen nästan lika fascinerande. Egentligen är det inte en riktig brandvägg som ligger runt de kinesiska nätverken. Istället är det ett samlingsnamn som myntades av media för att beskriva de omfattande reglerna och lagarna kring internet i Kina. Ett stort antal webbsidor är helt blockade i landet och det enda användarna kommer att se när de skriver in webbadresserna i adressfältet är en svart skärm. Enligt de kinesiska myndigheterna är censuren till för att skydda de kinesiska medborgarna. Det finns omfattande avdelningar där anställda sitter och granskar allt som publiceras på nätet, från blogginlägg till videor. Om något innehåll som inte följer regelverket upptäcks bryts uppkopplingen och webbsidan läggs ned till dess att det otillåtna innehållet har tagits bort och den ansvarige har blivit bötfälld, eller i värsta fall arresterad. 
 

Ett stort antal webbsidor och tjänster är förbjudna i Kina. Bland dessa finns t.ex. Facebook, Instagram, Snapchat och samtliga av Googles tjänster. Det inkluderar Google maps, translate, Gmail och hela sökmotorn. Även flera nyhetssidor är blockerade, såsom Bloomberg, Time, The Wallstreet Journal med flera. Kina är däremot inte helt utan sociala medier och bloggar. De har istället sina egna versioner. Deras version av Twitter heter Weibo och tjänsten WeChat påminner om What’sApp. Dessa är godkända av de kinesiska myndigheterna men granskas ständigt. 
 
Vad är VPN?
 
Det går att ta sig runt den kinesiska brandväggen när man är på besök i Kina och det bästa sättet är genom att använda VPN. 
 
VPN står för virtuellt privat nätverk och är precis som det låter, ett privat nätverk. Det här nätverket är en direkt anslutning till en server som finns på en annan ort i ett annat land. Din internettrafik styrs om till den servern och för någon som granskar trafiken kommer det att se ut som att du surfar från det landet. Det gör att du kommer att komma åt webbsidor som är censurerade eller helt bortplockade, förutsatt att de inte är censurerade i landet som VPN-servern finns i.  
 
Utöver att ge dig tillgång till blockerat innehåller är ett VPN ett extra säkerhetsskydd. Din integritet blir starkare eftersom ingen kan se vad du gör på internet. Det innebär att ingen kan komma åt dina lösenord, personuppgifter eller andra uppgifter om dig och din anslutning. 
 
Olika VPN-leverantörer
 
Som med allt annat finns det olika säkra VPN. Det finns gratis- som betaltjänster. En bra VPN-leverantör måste uppfylla särskilda krav. Den måste ha höga sekretess- och säkerhetsstandarder. Tjänsten ska vara tillförlitlig, ha stabila hastigheter, vara prisvänlig samt vara enkel att använda. För den som ska resa till Kina måste VPN-tjänsten givetvis också fungera i landet. Det finns VPN som tillåter flera anslutningar, vilket betyder att du kan använda samma VPN på både surfplattan, mobilen och datorn. Ni kan också vara flera som kopplar upp er mot samma tjänst. Några av de populäraste VPN-leverantörerna är ExpressVPN, NordVPN och CyberGhost. Dessa uppfyller samtliga av ovannämnda krav och har dessutom tusentals servrar utspridda världen över. Ju fler servrar som finns, desto fler möjligheter har du att välja varifrån du vill att det ska se ut som att din uppkoppling kommer ifrån. 


 
Tyvärr arbetar den kinesiska internetpolisen hårt för att få bort VPN-tjänsterna från Kina. Det är nämligen inte bara turister och besökare som använder VPN för att komma åt sina mejl och sociala medier. Även de kinesiska internetanvändarna vill se vad som finns utanför landets gränser. Det har gjort att VPN som t.ex. Strong VPN och Pure VPN har blockerats. 
 
Om du inte klarar dig utan din vanliga internetåtkomst när du är i Kina är det viktigt att du laddar ned ditt VPN innan du anländer till landet. Väl på plats kommer du nämligen inte att komma åt det. Se också till att du kan komma ut på 4G-nätet via din mobiloperatör. Wifi-anslutningarna på kaféer, restauranger och vissa hotell kan vara låsta för kinesiska mobiler och du vill inte stå helt utan tillgång till internet.