Storsatsning på Kinas fotbollslandslag

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Den kinesiska regeringen fortsätter att satsa på fotbollen i landet. Trots flera försök har nationens herrlandslag inte lyckats klättra på FIFA:s världsranking. Hittills har Kina deltagit i ett VM men de har nu siktet inställt på VM 2022. 
 
Herrlandslaget mot VM i Qatar
 
Kinas herrlandslag är för närvarande rankade som nummer 69 på FIFA:s världsranking. De är samtidigt de åttonde bästa laget i AFC, tillika Asiatiska Fotbollskonfederationen. För att försöka förbättra sina resultat har de återanställt sin tidigare förbundskapten, Marcello Lippi. Den 71-årige italienaren lämnade sin post efter att Kina åkte ur i kvartsfinalen i de asiatiska mästerskapen. En annan italienare, Fabio Cannavaro, fick jobbet men han lämnade efter två förluster och Lippi fick komma tillbaka.  
 

 
Det kinesiska fotbollsförbundet har uttryckt att de har förtroende för att Lippi ska kunna ta dem till slutspelet i VM 2022. De har också valt att släppa på reglerna om icke-kinesiska landslagsspelare. Den brasilianske anfallaren Elkeson De Oliveira Cardos har blivit den första icke-kinesen att vara med i landslaget. Elkeson har bott och spelat i Kina sedan 2013 och är en naturaliserad medborgare. Utöver Elkeson har Nico Yennaris plockats ut till laget. Arsenalspelaren har däremot kinesiskt påbrå då hans mamma ursprungligen kommer från Kina. 
 
Ojämna möten
 
Kina har en lång väg att gå för att ta sig till VM. Landet har gått vidare till den andra kvalomgången för asiatiska nationer och ligger på andraplats i Grupp A, efter tre spelade matcher. I gruppen är det ledande Syrien som är deras största motståndare, även om det är Kina som är det bäst rankade laget. Bettingbolagen har med Kina som en potentiell kandidat att vinna hela VM. Oddset ligger däremot på 301.00. Den siffran kan verka ovanligt hög, men det finns sätt att få schystare odds när ojämna lag möter varandra. Det sker genom en spelform som heter asian handicap, så vad är Asian Handicap?
 
Det är en spelform där förutsättningarna jämnas ut. Istället för att spela på vilket lag som vinner eller om det blir oavgjort måste laget med lägst odds vinna med ett visst antal mål. Det går både att lägga till och dra ifrån mål, vilket innebär att spelaren bara vinner om laget lyckas möta antalet mål, eller handicap, som har angivits. 
 
Donation till damlandslaget
 
En sak som ofta glöms bort i Kinas fotbollsutveckling är att Kinas damlandslag faktiskt har varit ett av de bästa i världen. De har deltagit i sju av åtta spelade världsmästerskap och har lyckats ta ett VM-silver. Kina har samtidigt arrangerat dam-VM två gånger, 1991 och 2007. 
 
Damlandslaget har visserligen tappat på rankingen sedan VM 2007. För att det ska satsas mer på dam- och flickfotbollen i Kina har en av landets miljardärer gått in och sagt att han ska donera 1,3 miljarder kronor till damlandslaget. Pengarna kommer att portioneras ut under ett antal år och ska bidra till tränarutbildningar, teknisk utveckling och en satsning på ungdomsverksamheten.
 

 
Det skulle vara stort om Kina lyckades ta sig till VM 2022. Det skulle då vara 20 år sedan Kinas herrlandslag deltog för första gången och förhoppningsvis kan de leverera lika bra resultat som damerna har gjort.