Ta dig runt i Kina

Det finns mer eller mindre populära städer att flyga till i Kina. Enligt flygsökningssajten Avionero är de fem mest populära städerna Shanghai, Peking, Guangzhou, Shenyang och Chongqing. Hit flyger du för cirka 2 000 – 7 500 kronor och beroende på vilken flygplats du landar på finns det olika transportsätt att välja mellan för att ta sig vidare. Från Pekings internationella flygplats till exempel, finns det en tunnelbanelinje som till större delen går ovan jord till och från flygplatsen. På de flesta flygplatser finns även buss- eller tågförbindelser och taxibilar som kan ta dig dit du önskar. På många ställen kan du även förbeställa transfer.

Tunnelbana, tåg eller taxi

Oavsett om du väljer att bo centralt eller i utkanten av en stad eller by i Kina finns det olika former av transportmedel som inkluderar alla extra avgifter. Det är en fördel att använda dessa transportmedel eftersom du annars kan få betala extra för bro- och vägtullar, parkering, bränsle och så vidare. Merparten av alla kineser talar enbart kinesiska så det kan vara en god idé att ha en hum om några av de mest förekommande tecknen för till exempel tåg, buss, toalett, restaurang, mataffär, taxi och så vidare. Det finns dock kartor som visar kända platser och utflyktsmål både på engelska och kinesiska, vilket underlättar mycket.

De vanligaste transportsätten

Bra sätt att ta sig runt i Kina är med hjälp av tunnelbana eller cykel. Det till trots att tunnelbanenätet inte är särskilt utbyggt och tågen brukar vara ganska överfulla, men det är ändå många gånger bättre än taxi. I de större städerna är det rusningstrafik i princip hela dagarna, men rutinerade kinesiska taxichaufförer vet hur de ska hitta genvägar. Att cykla är faktiskt ett av de smidigaste sätten att ta sig runt i Kina, och många större städer har cykelfiler avsedd för cyklister. Det gäller dock att ta det varligt, trafiken är både intensivare och tätare än i Sverige.