Importera från Kina

Att importera från Kina passar exempelvis om du vill utveckla en idé och sälja den nya produkten i liten skala. Det kan även finnas lämpliga tillverkare i Kina om du vill sälja under ett eget varumärke. Att hyra in en inköpschef med erfarenhet av att Kinaimport kan vara en bra investering. Det tar tid att starta upp en import och det är viktigt med ordentlig företagsresearch samt noggrann tidsplanering av produktion såväl som frakt innan du sätter igång ett projekt.

En interim inköpschef kan se till att inköpsprocess fungerar smidigt eftersom det kräver samordning mellan leverantörer. När du importerar från Kina är det viktigt att produkterna uppfyller rådande lagar och förordningar på den marknad där produkterna ska säljas. Många problem kan undvikas genom att se till att produkterna har en bra produktspecifikation. En erfaren inköpschef kan hyras in för att se över produktspecifikationerna och se till att dina produkter uppfyller rådande EU-bestämmelser. Det är enormt viktigt med en noggrann produktbeskrivning så att inget lämnas fritt för leverantörens egna tolkningar.

Hårdare importregler för vissa produkter

När du importerar från Kina är det viktigt att komma ihåg att speciella regler gäller för leksaker och andra produkter som ska användas av barn. Om produkter som du har importerat från Kina ska säljas av en återförsäljare kan extra kontroll av produkterna krävas. Återförsäljare kräver ofta att produkter testas av ett oberoende europeiskt testinstitut innan produkterna placeras i butikshyllorna. Att importera en t-shirt kan verka ganska enkelt, men det behövs bland annat materialspecifikation, samt fullständiga dimensioner per storlek.

Minimera riskerna

Avtal ska skrivas, där en noggrann produktbeskrivning ska ingå för att försäkra dig om att du har tydligt kommunicerat hur produkten ska se ut. Att hyra in en inköpschef som hjälper dig med att skriva ett avtal med betalningsvillkor, fraktvillkor, och exportemballagevillkor kan hjälpa dig att minimera riskerna med att importera från Kina. Den största risken ligger inte i att varorna inte skickas utan är främst kvalitetsproblem, ibland har leverantören valt billigt material men ofta rör det sig om bristande teknisk produktspecifikation.