Beijing på väg mot guld i Chinese Super League

Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Den kinesiska fotbollsligan, Chinese Super League, har under de senaste åren genomgått en avsevärd kvalitetshöjning. I år är den kinesiska ligan mer spännande än på länge, mycket tack vare att huvudstadslaget Beijing Sinobo Guoan leder med drygt halva serien spelad. 

Tätt i toppen

De senaste tio åren har kinesiska ligan dominerats av ett enda lag, nämligen Guangzhou Evergrande Taobao. Laget tog hem sju raka guld mellan åren 2011 och 2017 och kom förra säsongen tvåa bakom Shanghai SIPG. Men, i år kan vi alltså vara på väg mot ett tronskifte då Beijing Sinobo Guoan efter 17 omgångar leder serien två poäng före Guangzhou. Strax där bakom, tre poäng efter Guangzhou, ligger också Shanghai SIPG, som dessutom har en match mindre spelad. Man kan lugnt säga att det är jämnt i toppen. 

Nyligen kom uppgifter om att Guangzhou försökt sig på en riktig supervärvning, dock inte på planen, men väl på bänken. Klubben hade nämligen erbjudit José Mourinho ett kontrakt på över en miljard kronor. Portugisen, som tidigare tränat storklubbar som Chelsea, Real Madrid och Manchester United, valde dock att avböja med hänvisning till att han ville stanna i Europa med familjen. Detta innebär att den gamle italienska landslagsbacken Fabio Cannvaro lär stanna i Guangzhou ett tag till. 

Förstärker upp laget med spelare från konkurrenten

Guangzhou misslyckades förvisso med att värva Mourinho till tränarbänken, men under transferfönstret har klubben lyckats locka över Elkeson. Den brasilianske anfallaren spelade i Guangzhou 2013-2015 och kommer närmast från Shanghai SIPG, där han under den pågående säsongen gjorde åtta mål. Elkeson kommer att bli ett mycket viktigt vapen framåt för Guangzhou i guldstriden. 

Tittar man på nyheterna och rapporteringen inom fotbollen i Kina och framför allt oddsen för sportsbetting så lär det bli en hård strid om guldet i Chinese Super League i höst. Hos bet365 ligger oddset för att Beijing Guoan ska ta hem guldet i början av december på 2.10 medan oddset för guld för Guangzhou ligger på 2.50. Med andra ord i stort sett jämnt skägg. Oddset för att Shanghai SIPG ska ta guld är något högre, 4.00, vilket inte är så konstigt med tanke på att man nu förlorat en av sina bästa spelare i form av Elkeson.

Bra bredd i truppen

Till skillnad mot en hel del andra lag i den kinesiska ligan har Beijing Guoan inte valt att fylla kvoten av utländska spelare med enbart brasilianska spelare. Faktum är att laget enbart har en brasse i form av den centrale mittfältare Renato Augusto, som hittills gjort åtta mål under säsongen. Åtta mål har även spanjoren, tillika offensive mittfältaren, Jonathan Viera gjort. Tillsammans är de Beijings två bästa målskyttar såhär långt. 

Leder skytteligan gör dock ingen spelare från de tre topplagen utan det gör istället Eran Zahavi i mittenlaget Guangzhou R&F. Den israeliske anfallaren har gjort 18 mål såhär långt och har under de senaste åren varit en av den kinesiska ligan mest pålitliga målskyttar. Zahavi blev också uppmärksammad för ett par år sedan när han efter att ha blivit utbuad av hemmapubliken efter en VM-kvalmatch valde att kasta kaptensbindeln i gräset. Detta gjorde att han blev avstängd från spel i det israeliska landslaget, vilket i sin tur ledde till att han valde att sluta spela i landslaget.