Tips inför din första resa till Kina

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Emma Axelsson

Kina är ett spännande vackert land. Det finns mycket att se och mycket kultur att fördjupa sig i, vilket innebär en spännande semester. Att resa dit för för första gången kan dock vara ganska skrämmande. Det finns en språkbarriär, nya kulturella regler att lära sig och regeringens byråkrati att hantera.

Samtidigt bör du inte låta dessa skillnader skrämma dig och missa fantastiska möjligheter. Så länge du håller dig informerad, garanterar vi att du kommer att älska att resa i Kina och ha en fantastisk semester. Läs våra bästa tips för din första resa till Kina, så kommer du vara redo att njuta av en stressfri resa.

1) Planera ditt visum i förväg

Alla som reser till Kina behöver visum. Du bör se till att du lämnar in din ansökan med god tid för att säkerställa att den är klar när du är redo att resa. Det är bäst att ansöka om ett par månader före resan, eftersom dokumentet vanligtvis upphör att gälla 90 dagar efter att du fått det om du inte använder det. Kom också ihåg att du är skyldig att berätta för myndigheterna där du bor i Kina när du kommer in i landet. Du kan göra detta genom att registrera dig hos Public Service Bureau inom 24 timmar efter inresa, men om du väljer att bo på ett hotell så hanterar personalen i regel detta.

2) Flyg till Kina

Att boka flyg till Kina är egentligen inga konstigheter. Följ bara den vanliga processen när du köper biljetter till andra länder, och vänta dig en liknande flygupplevelse. Kinesiska flygbolag är bra på att hantera administration och punktlighet, men flygningar kan ibland bli utsatta för förseningar och avbokningar, precis som alla andra flygbolag. Om du blir offer för ett försenat flyg eller ett avbokat flyg kan du alltid få hjälp genom Flightright. Det är ett företag som arbetar hårt för dina räkning för att kräva dina rättigheter enligt EU-reglerna för ersättning som du skulle kunna vara skyldig efter en uppdelning i dina reseplaner.

Flygbolagen kommer ofta förneka dig dina juridiska rättigheter enligt EU-bestämmelser för ersättning för att de kan spara pengar. Flightright hjälper dig att kämpa för att få vad de är skyldiga dig. Att veta att det finns någonstans att vända sig till om något går fel kan vara skönt i en situation där resplanerna inte har fungerat. Extra ersättning kan säkert minska din oro och behövas för att slutföra din resa. Tack vare Flghtright, behöver en försenad flygning eller ett avbokat flyg inte förstöra din semester.

3) Språk

Engelska är ett utbrett språk i Kina och många av invånarna talar vad de lärt sig i skolan och genom populärkultur. Dock är inte alla helt bekanta med engelska, så det kan vara värt att lära sig några kinesiska fraser innan din resa för att hjälpa dig fram. Huvudspråk som talas i Kina är mandarin och kantonesiska. Beroende på var i Kina du åker så kan du kan bestämma vilket språk som är bäst för dig att lära. Vi rekommenderar också att du bär med dig ett visitkort eller någon form av material från ditt hotell att visa för taxichaufförer.

4) Media och internet

Kinas censur av internt är omfattande. Det betyder nästan säkert att du inte kommer att få tillgång till webbplatser som Facebook eller Twitter medan du är i landet. Det är också mycket troligt att du inte kommer att få tillgång till dina favoritwebbplatser. Blockering sker ofta godtyckligt, så du vet aldrig när du kan hindras från att besöka en webbplats. Du kan komma runt detta genom att installera en VPN. Gör bara din efterforskning när du väljer VPN så att du kan vara säker på att den inte blockeras av Kina.