Poker i Kina – spel, lagar och turneringar

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Aword

I Kina så får man inte spela om pengar men ändå så gör alla det. Landet har ju en lång tradition av olika former av spel. Poker är inte en inhemsk tradition men spelet växer sig alltmer populärt. Detta trots att det rent praktiskt inte är lagligt att spela poker i Kina. Inte på pokerklubbar och inte på pokerrum online. Hur kommer det sig? Vi ska se lite närmre på poker på fastlandet i Kina och vad det är som gör att så många spelar ändå.

Laglig poker i ett land där spel är olagligt

Det finns faktiskt helt laglig poker i Kina där spel annars är olagliga. Det går till exempel att spela poker i Beijing på BPC (Beijing Poker Club). Den här klubben har funnits sedan 2012 och är den pokerklubb som har överlevt längst av alla försök.

Det är inte så att du kan kliva in på en pokerklubb i Kina och spela om pengar. Det finns istället ett system som kringgår lagarna omkring spel i landet. Du kommer att vinna saker som du sedan kan byta in mot pengar. Det här är lite märkligt för oss västerlänningar som är vana vid att kunna spela om pengar på ett öppet sätt och utan skatter på vinsterna.

BPC erbjuder turneringar och drar till sig kineser såväl som utlänningar. Men det är inte bara på den här klubben som det erbjuds pokerturningar i laglig form. Landet har huserat internationella event.

Stora pokerturneringar i Kina

Samma år som BPC grundades så hölls också den första stora NHLE pokerturneringen i Kina. I december 2012 så kunde pokersugna samlas på MGM Grand Sanya som ligger i Hainan-provinsen. Två år senare så blev det dags för den asiatiska pokerturneringen Asia Pacific Poker Tour i Beijing.

Det blev en pokerfestival under 10 dagar. Den här festivalen var för många en signal om att saker och ting var på gång att förändras. WSOP kom också till Kina så sent som 2017. Då ordnade man turneringen i Sanya på Shangri-La hotellet.

Men det är fortsatt så att spelet är olagligt. Det betyder att man hela tiden måste hitta omvägar för att kunna spela på lagligt sätt. Ett exempel är att spelare vinner priser som går att byta in mot pengar istället för cash. Kinas regering tycks inte heller ha några planer om att ändra reglerna för spel på fastlandet. Och inte heller för spel online.

Farligt att bryta mot reglerna

Det är inte en liten sak att bryta mot de kinesiska reglerna mot spel. Straffet är fängelse på upp till 3 år. Men det här hindrar inte kineserna från att fortsätta spela olagligt. Både offline och på nätcasinon. Kineserna älskar spel och de finner vägar!

Många spelnästen finns i Changsa i Hunan-provinsen. En del kallar detta område för Lilla Macau för att det spelas så flitigt. Det handlar om stora pengar och givetvis också om stora risker. Även om den som ertappas med spel inte hamnar i fängelse så kommer det med största sannolikhet att bli tal om stora böter.

Kinesiska Black Friday

Du har kanske läst om händelsen online. Det fanns hopp om att Kinas regering skulle lätta upp reglerna för poker i Kina under 2018. Men det blev precis tvärtom. I juni 2018 så inträffade det som har fått namnet Chinese Black Friday. Det handlar dock inte om en shoppingfest.

Händelsen var en slags razzia där regering förbjöd alla appar för poker online. Dessa plockades bort från nätets app-butiker. Dessutom så förbjöds reklam för poker i sociala medier. Det här påverkade många. Även WSOP som ju lyckats ordna med pokerturnering lagligt i landet.

WSOP-spelarna i Kina kvalificerade sig med hjälp av Tencent Poker appen som plötsligt försvann och blev olaglig. Det ser alltså ut som att man får fortsätta med trick och knep för att kunna spela poker i Kina och det lär kineserna göra.

Tv-spelen är lagliga

Intressant att notera är att det numera är lagligt att spela tv-spel i Kina. Det här kan faktiskt vara något som kan ge fler öppningar för andra typer av spel. Nuförtiden så finns det ju e-sporter som i grund och botten är betting på tv-spel.

I och med att kineserna är minst lika intresserade av spel som vi svenskar är så kommer de att få ta ställning till hur de ska hantera industrin. Vi kan ju klart och tydligt se att den växer trots lagar som försöker hindra framfarten. Kanske borde de snegla lite på Sverige och vårt nya licenssystem…