Kina vill bli en handbollsnation

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Daniel Andersson (frilansskribent)

Kina är inte det första landet man tänker på när man pratar om handboll. Damlandslaget har haft vissa framgångar och som bäst lyckades de ta ett OS-brons 1984. De har också haft vissa framgångar i de asiatiska turneringarna och de tog guld i Asiatiska spelen 2010 och har flera silver från Asiatiska mästerskapen. Herrlandslaget har inte haft samma framgångar och som bäst har de tagit två silver i Asiatiska mästerskapet (1979 och 2000) och de slutade på en tjugonde plats under VM 1997 och 1999. 
 
För att förbättra sina handbollsresultat har regeringen gått in och storsatsat på sporten och det har skett en ökning av både utövning och intresse. För att förbättra sina kunskapar har de vänt sig till Europa, och framför allt Danmark.  
 
Träningsläger i Danmark

2017 ingick den danska handbollsklubben Viborg HK ett 3-årigt avtal med Kinas handbollsförbund. Enligt avtalet kommer Kinas damlandslag att träna i Viborg i upp till 5 månader om året. Klubben kommer att förse dem med gym och träningsanläggningar samt hjälpa till med administrativa frågor. Dansken Jesper Holmris tog över positionen som förbundskapten sommaren 2017. Han har sedan tidigare erfarenhet av att träna handbollslandslag, och han var förbundskapten för de brittiska damerna under OS 2012.
 
Deras mål var och är att bli tillräckligt bra för att kunna klättra i rang under världsmästerskapen, som hålls i Japan i november i år. Kina vill också förbättra sin 22:a plats från det föregående världsmästerskapet. Enligt bet365 liveodds på handboll är Norge storfavoriter medan odds för att Kina tar titeln ligger på 2001.00. Målet är däremot inte att vinna årets världsmästerskap. Det målet är satt längre fram och de tränar nu på ett helt annat sätt för att ta sig dit. 
 
Nytt sätt att träna

Under träningslägren i Danmark har det kinesiska damlandslaget presenterats för ett helt nytt sätt att träna. När Holmris tog över ledningen var flera spelare småskadade på grund av att de följde ett träningsschema som bestod av sex timmars träning om dagen i upp till fyra månader utan vilodagar. Den nya träningsregimen består av färre träningstillfällen men intensivare övningar. Vid starten på deras samarbete sa han att tjejerna kunde spela handboll, men att det saknades en explosivitet och skjutförmåga som han hoppas kunna träna upp. 
 
Kinas OS-mål

Kina är känt för att sätta upp stora mål och det är inte annorlunda med handbollssatsningen. Damlandslaget satsar på att nå topp 10 till OS 2020, men det riktiga testet kommer vara OS 2024 i Paris. För herrarna krävs det mer arbete och deras mål är att vinna Asiatiska spelen 2022 och nå topp 5 under OS i Paris. IHF har ställt sig bakom landets nya handbollsakademier, som bland annat finns i Peking och Shanghai. Det har skett en ökad satsning på handboll i skolorna och flera tränare har skickats på utbildning i Europa. 

 

Huruvida den här satsningen kommer att ge frukt och göra Kina till en av världens bästa handbollsnationer återstår att se. En blandning mellan hårt arbete och ett nytt sätt att träna kan mycket väl göra dem till en konkurrent till Japan och Korea, som för närvarande är Asiens bästa handbollsnationer.