Så umgås man i Kina

OBS: Texten publiceras i samarbete med Daniel Hult

Charmen med att resa utomlands är att ta del av nya upplevelser och ta in nya intryck. Ofta gör människor mer eller mindre samma saker, fast på olika sätt. Här är några sätt som man umgås på i Kina.

Både svenskar och kineser älskar spel

En sak som svenskar och kineser har gemensamt är att de älskar spel. Färska undersökningar från Spelinspektionen visar att var tredje svensk numera spelar på nätet och att en tredjedel av dem som spelar är aktiva flera gånger i veckan.

Om du läser nyheter på nätet, eller kollar på tv ibland, kanske du märkt att många svenska bolag numera erbjuder spel utan registrering. Det här är den senaste branschtrenden inom svenskt spel, och konceptet har blivit så populärt att efterfrågan på samlingsplatser som www.casinoutansvensklicens.com ökat bland svenska spelare. Många av de spel du hittar på de här sajterna är influerade av Kina och dess myter och legender, vilket säger en del om hur stort inflytande Kina haft i spelvärlden.

Till skillnad från svenskar så spelar kineser inte särskilt mycket på nätet. Här är det vanligare med brädspel i parken eller på särskilda lyxanläggningar. Favoritspelet är Mahjong – ett slags kortspel som påminner ganska mycket om Rummy. Trots att det officiellt är förbjudet med hasardspel i Kina så är det inte ovanligt att spelare satsar en slant för att höja spänningen litegrann. Spel är en stor del av kinesisk kultur som tar upp mycket plats i sociala sammanhang. Men blir du inbjuden till ett parti Mahjong när du är på besök är det nog bra om du smygtränat lite innan du reser till Kina.

Öl och grill vid vägkanten

Vi svenskar älskar att grilla när vädret tillåter och många av oss knäcker mer än gärna en öl till maten. Vad vi däremot inte är särskilt vana vid är att käka precis intill vägkanten.

Men i kinesiska städer serverar gatuhandlare grillspett, öl och lokalt brännvin så fort solen gått ner. Kunder sätter sig på enkla träbord precis intill vägkanten för att prata, äta och umgås. Vid de här sammankomsterna handlar det inte om att njuta av en öl i lugn och ro. I Kina går det annorlunda till. Här delar folk på flaskorna och sköljer ner sina groggar samtidigt efter att de skålat högljutt. Som tur är dricker kineser för det mesta ur mindre glas än vad vi är vana vid i västvärlden.

Är du redo för kinesisk karaoke?

Visste du att karaoke är ett vanligt sätt för unga kineser att umgås på? Och är du skygg för rampljuset har du inget att oroa dig över. I Kina traskar du nämligen inte in på en karaoke-bar och ställer dig och sjunger inför alla gäster i baren. Istället beställer du och dina vänner ett privat rum. Här kan ni själva välja låtar på karaoke-maskinen och beställa drinkar och snacks.

Om du inte har en ljuv sångröst behöver du inte vara nervös. För kineser handlar karaoke bara om att ha kul, och ger du bara ”KTV” ett försök kommer du snart märka att kinesisk karaoke faktiskt är ett ganska kul sätt att umgås på.