Kina producerar 50 procent av världens cannabis

OBS: Texten publiceras i samarbete med Innovative Content

Även om Kina inte har legaliserat cannabis producerar landet stora mängder varje år. Det är dock inte vanlig marijuana det handlar om, utan industriell hampa som används till olika produkter.

Forskare har kunnat spåra att Kina har använt sig av cannabis sedan år 10 000 f.Kr och kinesiska bönder har stor kunskap om hur man odlar, kultiverar och förädlar hampa. Att odla och förtära marijuana med THC är olagligt i Kina, men hampa som också är en del av växtfamiljen Cannabis Sativa används för att tillverka både kläder, rep och papper. Hampan som Kina producerar är den fiberrika varianten som inte är psykoaktiv. Hur olika delar av cannabisplantan kan användas utan att vara olagligt kan du läsa mer om här. Hampafrön- och blad har använts i traditionell kinesisk medicin i hundratals år.

Hampaodlingar är vanligt i hela Kina, men vissa provinser har fler hampaodlingar än andra. Enligt vissa rapporter odlas det mer cannabis än någonsin förr, både för kommersiellt och olagligt bruk. En del av den senaste tillväxten beror på att regeringsanställda forskare fick uppdraget att undersöka plantans militära användningsområden, som tyg till uniformer och i ett medicinskt syfte.

Kinas växande inflytande på industrin

Cannabis håller på att bli lagligt i allt fler länder för medicinskt bruk, men även för personligt bruk i till exempel Kanada och Uruguay. Med legalisering kommer en efterfrågan om fler produkter som innehåller cannabis och i det området ligger Kina i framkant. År 2017 hade kinesiska företag 309 av de 606 globala patenten som relaterade till cannabis. Idag har Kina över 600 patent inom området cannabisanvändning. Flera av Kinas patenter behandlar CBD-olja som är en av världens mest populära medicinska cannabispreparat. Här finns mer information om CBD och dess användningsområden. Trots att marijuana inte är legaliserat i Kina kan de därmed dominera marknaden inom några år, ifall landet väljer att gå in i industrin på allvar.

Kinas växande inflytande inom marijuanaindustrin är något som skrämmer flera experter och framförallt USA känner sig hotade. Eftersom Kinas medicinska vetenskap utvecklas fort kan den springa ifrån de västerländska ländernas kapacitet. Eftersom marijuana fortfarande är en olaglig drog i flera amerikanska stater kan inte landet forska tillräckligt mycket för att tävla med Kinas expertis. Potentialen för cannabisbaserad medicin i USA är därför hämmad. Forskare har svårt att hitta finansiering och det finns ingen indikation att det kommer att ändras inom en snar framtid.

Eftersom Kina producerar hälften av all hampa globalt förväntas det att landets influens kommer att växa när olika länder och amerikanska stater börjar legalisera användandet av hampa och marijuana. Kina vet dessutom hur man kommersialiserar hampa eftersom växten har används traditionellt. Hampakläder är till exempel svårt att tillverka i USA eftersom landet inte längre har någon expertis i hur man förädlar och använder växten i textilproduktion.

Många som är involverade i cannabisindustrin tror att kinesiska investerare och tillverkare som har stor kunskap om hampakultivering kommer att kunna nyttja sin expertis i den kommande USA-baserade marknaden. Eftersom 29 stater och Columbiadistriktet har legaliserat den psykoaktiva versionen av cannabis kan det vara en mycket lukrativ plats att investera i för kinesiska experter.

Den framtida effekten

I Kina ser fortfarande majoriteten av befolkningen cannabis som en drog, men industriell hampa kultiveras ändå med regeringens vetskap. För att Kinas cannabis ska kunna göra ett väsentligt intryck på den västerländska cannabisekonomin måste det finnas statligt godkänd logistik som kan användas för global distribution. Än så länge är cannabis en ekonomiskt isolerad produkt och det legalisering av marijuana i Kina kommer högst sannolikt att inte ske på länge. Kinas historia, drogkrig och kommunistiska styre har övertygat landets befolkning att cannabis är en industri som de inte vill vara en del av.