Tennis växer i Kina

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Maria Lind

Tennis är en omtyckt sport i Kina och man räknar med att över 14 miljoner människor är aktiva, både professionellt och för rekreation. Däremot är det först på senare år som de kinesiska spelarna har börjat att klättrat på världsrankingen. Det finns en helt ny generation med unga spelare, både på herr- och damsidan, som kan komma att bli de nästa stora tennisstjärnorna – och inte minst på damsidan.

Li Na startade en våg

Den nu mera pensionerade tennisspelerskan Li Na satte damtennisen på kartan i landet med över 1 miljard invånare. 2011 blev hon den första asiatiska spelaren att vinna en Grand Slam på Roland Garros i Paris. 2014 följde hon upp det med en seger i Australian Open. Som bäst låg hon tvåa på damrankingen, men tyvärr slutade hennes karriär abrupt på grund av skador. Hennes framgångar är kända över hela Kina och hon fick ännu fler unga spelare att vilja satsa på tennis. Li Na kritiserade ofta herrarna som ännu inte hade, och har, lyckats ta sig till samma nivå, men som ändå oftast fick mer uppmärksamhet och mest stöd.

Sedan Li Nas karriärsavslut har damspelare som Wang Qiang och Wang Xinyu dykt upp och börjat plocka hem titlarna. Wang Qiang är för närvarande den bästa damspelaren i Kina och hon har slagit ut toppspelare som Venus Williams – senast i Franska Öppna 2018. Under sommaren vann hon 13 matcher i rad och blev den första kinesiskan att avancera på hemmaplan i Dongfeng Motor Wuhan Open.

Wang Xinyu vann US Open för flickor förra året och har två dubbeltitlar från både Wimbledon och Australian Open. Däremot blir det ingen titel i årets upplaga av den sistnämnda turneringen. Efter en bra start fick hon lämna walk-over i matchen mot Maria Sharapova på grund av smärtor i låret. Sharapova, som själv är på väg tillbaka från skador och vars tennis odds att vinna de stora turneringarna enligt Bet365 är på 29.00 (franska öppna) och 23.00 (Wimbledon), hyllade Wang som en mycket duktig spelare. 

Herrarna är på väg

Jämfört med herrarna dominerar de kinesiska damerna på rankingen, men det finns spelare som är på väg upp. Stjärnskottet Wu Yibing kan var Kinas kommande, och därmed första, stora tennisspelare på herrsidan. Han är född i en sportfamilj där pappan var boxare och han började att spela tennis som 6-åring. Han blev den första kinesiska herrspelaren att vinna US Open för pojkar 2017 och hans mål är att ta sig in på topp 100 på världsrankingen. I Shanghai Master gav han Japans tennisstjärna Nishikori en hård fight, men åkte ur matchen och turneringen, som i slutänden vanns av världsettan Novak Djokovic. 

Yibing delar sin tid mellan Kina och Marbella i Spanien. Hans tränare Nahum Garcia Sanchez anser att den unge spelaren har stora potential att bli en av de bästa, men att det fortfarande är en lång väg kvar och att han inte ska låta sina framgångar stiga honom åt huvudet. Fötterna på jorden och ett fokus på att utvecklas är receptet för att lyckas.