Vet du vad vi köper av Kina?

Kina är en världsexportör, deras varor och tjänster skickas runt hela världen och landet i sig är på god väg att bli en världsledare inom en rad områden. För Sverige är handeln med Kina en av de viktigaste. Vi både importerar och exporterar i tvåsiffriga miljardbelopp varje år. Att förlora tillgången till Kina vore förödande för den svenska ekonomin.

Trots detta har Sverige behövt begräns svenskarnas inköp av varor direkt från Kina. Man vill helt enkelt att du köper kinesiska produkter i Sverige och inte direkt från tillverkningslandet. Förra året fick Tullen och Posten sätta ned foten och införa en införselavgift på alla paket från Kina eftersom shoppingsajter som Wish och Alibaba ledde till att över 150 000 paket om dagen anlände till Arlanda. Denna avgift har delvis tagits bort och Posten förhandlar fortfarande med flera stora kinesiska företag om att momsen ska hanteras redan vid köp, för att minska osäkerheten och belastningen i Sverige.

Majoriteten av svenskar handlar fortfarande i svenska butiker, på gallerier och online. Dessa produkter är också från Kina, men vi tänker sällan på det när vi väl lägger saker i varukorgen. Två stora varor är äkta löshår och skor.

Tidigare har man sagt att löshår från Kina innebar sämre kvalité. Idag har läget förändrats. Tack vare stora satsningar på området är mycket av Kinas hårexport av bra kvalité, inte minst för att det blandas med indiskt och europeiskt hår. Poze Hair skriver på sin sajt:

Under senare år har flera ledande aktörer i Kina börjat inhandla hår från Indien, Europa och Brasilien för att kunna erbjuda ännu högre kvalitét.

Medan det kinesiska håret fortfarande har lägre status, har Kina hittat ett sätt att erbjuda fint löshår till billigare priser genom att själv importera och sedan exportera till de ledande aktörerna i branschen.

Vi reflekterar inte så mycket över varifrån våra skor kommer. När vi ser märken som Adidas eller Nike tänker vi på USA och deras storskaliga produktion, men var får de sina delar ifrån? Var sys och tillverkas skorna som de största märkena sedan säljer till resten av världen?

Jo, från Kina förstås. Här ska man vara kritisk då det finns få bevis att företagen har koll på sina leverantörer i Kina. Det är svårt att hitta information om fabrikernas arbetsförhållanden, samt att de svenska butikerna köper genom mellanhänder som gör kontroller ännu svårare att genomföra.