Bilder från berget Alishan, en av Taiwans vackraste toppar

Som jag i helgen noterade i inlägget ”Mina bilder från veckans cykeltur tvärs över Taiwan”, så vet jag av erfarenhet att väldigt få läsare är intresserade av nyheter eller längre analyser under långhelger och ledigheter.

Därför tänkte jag i dag passa på att dela med mig av ytterligare något tiotal foton, nämligen från berget Alishan som jag besökte för första gången i mitten av november.

Alishan är ett av allra mest kända och vackraste utflyktsmålen i Taiwan. Detta mycket tack vare att dess topp kan nås av en av världen äldsta kommersiella järnvägar, som togs i bruk av japanerna redan 1912, då Taiwan var en japansk koloni.

Att järnväg byggdes från havsnivå upp till 2 450 meter över havet berodde på att Alishan var täckt av en särskild sorts cypressträd, som inom japansk arkitektur användes i allt från tempel till möbler. Efter att logging av dessa träd stoppades på 1970-talet, så har berget istället byggts om till en stor nationalpark dit såväl inhemska som utländska turister söker sig i drivor för att bevittna de vackra omgivningarna.

När japanerna verkade här så högg man heller inte när de äldsta träden, även fast de samtidigt var störst och mest värdefulla. Detta eftersom man trodde att de bodde andar i dessa träd, vars vrede man inte ville väcka genom att hugga ner dem.

Samtidigt planterade japanerna också nya träd, vilket gör att de många vackra vandringslederna är täckta av en kombination av unga och friska träd samt flera tusen år gamla.

I övrigt är Alishan känt för sina vackra soluppgångar och sitt utsökta oolong-te, som får sin särskilda karaktär tack vare den höga höjden.

Vänligen se en rad bilder nedan, och tveka inte att fråga om ni har några funderingar angående att besöka Alishan!

En av de vackra vandringslederna i de trollskogar som breder ut sig över Alishan.

Teplantager breder ut sig över många av Alishans otaliga dalar.

Lokföraren kliver ombord på ett av de tåg som går mellan Alishans många områden och sevärdheter, och som fortfarande drivs med samma teknik som för över 100 år sedan.

Bild från rummet där vi bodde under besöket, med fin utsikt mot några av de dramatiska bergstopparna i området.

Det gemensamma köket i samma boende.

Ytterligare en vandringsled.

Träden växer tätt och högt sedan logging avbröts i Alishan på 1980-talet.

Denna paviljong är en av många sevärdheter längs med Alishans vandringsleder.

Det oolong-te som växer i dessa trakter ska tillhöra världens allra bästa.

Alishan är också hem åt flera av Taiwans högst belägna tempel. Här några av takdekorationerna på ett av dem.

Soluppgång på Alishan en daggig novembermorgon.