When in Kina – Sex svindlande sevärdheter

OBS: Texten presenteras i samarbete med Martin Sundberg

Kina ökar stadigt i popularitet som resmål för svenskarna, och kombinationen av de exotiska miljöerna tillsammans med spännande shopping är det som lockar oss mest. Men vad bör man se egentligen? Massor!

Kina var en gång i tiden ett av världens mest slutna länder, och den kommunistiska diktaturen hjälpte föga. Men de senaste 20 åren har landet öppnats upp mer och mer, åtminstone för turister. Samtidigt har resor till Kina blivit allt billigare, och idag går det att hitta direktflyg till Shanghai eller Peking för under 5 000 kr.

En sak man bör tänka på innan resan är att det kan bli en del kulturkrockar, och eftersom inget språk i världen talas mer än mandarin, har de flesta kineser inte brytt sig om att lära sig engelska. En språkkurs eller en frasbok är alltså en bra investering, i alla fall om du ska ge dig utanför de mest populära turiststråken. 

En annan sak man inte får glömma är att Kina är världens folkrikaste nation, och det tredje största landet till ytan. Landet omfattar även en enorm mångfald av naturtyper, folkgrupper och traditioner. Det är helt enkelt omöjligt att hinna uppleva precis allt, men ska du äntligen följa din dröm och åka dit kan det ju ändå vara bra med några tips på vägen:

Den kinesiska muren (Kina)
Detta 6 000 kilometer långa byggnadsverk sägs vara det enda människoskapade verk som kan skådas från månen. Enligt sägnen ligger en arbetare begravd för varje meter av muren. Byggnationen av muren, som skulle försvara Kina mot barbarerna från Norr, påbörjades på 400-talet före Kristus och pågick i över 2 000 år.

Den förbjudna staden (Beijing)
Den förbjudna staden var färdigbyggd år 1420, efter kejsaren Yong Les beslut om att Beijing åter skulle vara landets huvudstad. Palatset som är omgiven av en hög mur, och består av byggnader med över 9000 rum där kejsaren och hans hov levde isolerade från omvärlden. 

Det kinesiska kvarteret (Shanghai)
I det gamla kinesiska kvarteret finner man förutom stadsdelen, som är en sevärdhet i sig, Glädjens trädgård och basar (Yuayuan). Här finns en uppsjö av små bodar som erbjuder kinesiska delikatesser. Wuxintins tehus ligger mitt i en sjö i basarområdet, och här kan man avnjuta förträffligt te.

Stenskogen (Kunming)
Stenskogen är ett mycket ovanligt fenomen. På avstånd ser den ut som en vanlig skog, men när man kommer närmare ser man att träden i själva verket är 30 meter höga klippor. Området erbjuder en bra vandringsled där man kan utforska dessa formationerna som tros vara över 270 miljoner år gamla

Himmelska fridens torg (Beijing)
Himmelska fridens torg är världens största torg. På platsen där Himmelska fridens torg nu ligger, låg tidigare det kinesiska kejsardömets ministerier. Här ligger Maos mausoleum, tillsammans med Folkets stora hus och Museet för den kinesiska revolutionen. På himmelska fridens torgs port hänger det stora porträttet av Mao och skådar ut över platsen.

Sju Stjärnors Park (Guilin)
Trädgården har erhållit sitt namn på grund av de sju bergstopparna som bildar den välkända stjärnbilden ”Stora björnen”. I den vackra trädgården kan man antingen bestiga bergen, eller gå in i dem – för här ligger även droppstensgrottan Qixing, ”Solens viloplats”, med otroligt vacker droppsten, genomskinlig som kristall.