Kinesisk fotboll fortsätter att ta mark

OBS: Texten publiceras i samarbete med Fotboll.com

Den kinesiska ligan i fotboll är kanske inte en liga det rapporteras sådär särskilt mycket om, men faktum är att Super League under de senaste åren vuxit markant och lockar numera även till sig internationella spelare av hög klass. Det florerar gott om rykten under silly season perioderna, något som inte är konstigt med tanke på att lönerna i vissa fall är jämförbara med de i europeiska toppklubbar.

Oscar, Hulk och Lasse Vibe

Den kinesiska Super League grundades redan år 2004 och innehöll då tolv lag. De första åren var dock stökiga och präglades av olika kontroverser som matchfixning och liknande. Detta gjorde också att den kinesiska regeringen tog krafttag för att komma till rätta med problemen, vilket också gav resultat, även rent sportsligt. 

Inför säsongen 2012 presenterade Shanghai Shenhua två nyförvärv i absoluta världsklass i form av de bägge Chelseaspelarna Didier Drogba och Nicolas Anelka. Samma år tog även den före detta italienske förbundskaptenen Marcello Lippi över som tränare för Guangzhou Evergrande.

Under de kommande åren fortsatte den kinesiska ligan att locka till sig allt fler högprofilerade spelare. De kanske mest spektakulära värvningarna stod storsatsande Shanghai SIPG för, när man 2016 först signade brasilianske VM-spelaren Hulk och året därpå ytterligare en brasse i form av Oscar samt portugisen samt den före detta Real Madrid-spelaren Ricardo Carvalho. Värvningarna av storstjärnorna har dock betalat sig då Shanghai SIPG i år för första gången tog hem Super League-titeln.

Förutom Hulk och Oscar går det även att hitta en rad andra prominenta namn i den kinesiska ligan. Bland annat Paulinho som den gångna säsongen spelade för Guangzhou Evergrande, dock utlånad av FC Barcelona, samt danske anfallaren Lasse Vibe, som för några år sedan spelade i IFK Göteborg. Under 2017 spelade också den argentinske storstjärnan Carlos Tevez för Shanghai Greenland Shenhua.

För övrigt är just brasilianska spelare något som verkar vara populärt i den kinesiska ligan, då hela 11 av 16 lag har en brasse eller mer i truppen. Värt att notera är också att varje lag i Super League endast får ha fyra utländska spelare i truppen samtidigt. Dessutom får endast tre utländska spelare per match användas. 

Högre publiksnitt än Ligue 1

Fler utländska spelare av rang har också lett till att den kinesiska ligan under de senaste åren höjt sin status markant, såväl ekonomiskt som publikmässigt. De senaste tio åren har publiksnittet i Super League i det närmaste fördubblats, från runt 13 500 åskådare per match 2008 till drygt 24 000 åskådare per match 2018, vilket är högre än franska Ligue 1 och i paritet med italienska Serie A. 

Samtidigt har lönerna i den kinesiska ligan bokstavligt talat skjutit i höjden. Tio spelare har en årslön på över 75 miljoner kronor och den allra bäst betalde, Oscar, tjänar över 230 miljoner kronor om året, vilket gör honom till den femte bäst betalde spelaren i världen. 

Den (o)lagliga spelmarknaden växer

Det är inte bara den kinesiska fotbollsligan som växer utan också den kinesiska spelmarknaden. Trots att betting på fotboll rent formellt är olagligt i Kina finns det runt om i landet tusentals statligt sanktionerade så kallade ”lottery shops”, som under fotbolls-VM i somras gick för högtryck. Sammanlagt beräknas ha spelat för över 50 miljarder kronor på sommarens VM-slutspel och då är inte ens den omfattande illegala spelmarknaden inräknad, som också är stor i Kina. 

Sedan ska man komma ihåg att det hos många utländska bettingbolag går att spela på den kinesiska ligan, vilket också är en marknad som hela tiden växer. Skulle Kina någon gång i framtiden öppna upp även för utländska spelbolag är givetvis potentialen enorm. Men, hur det blir med den saken återstår att se.