Visum, vaccinering, lån utan UC och annat smått och gott att tänka på innan resan

OBS: Artikeln presenteras i samarbete med Fair-laan

Visum


Ska du till Kina behöver du alltid visum. Från den 1 december 2017 så har Kina även infört obligatoriskt fingeravtryck vid inlämning av viseringsansökan, fingeravtrycken sparas sedan i fem år. Är du mellan 14 – 70 år så måste du måste personligen infinna dig på viseringskontoret i antingen Göteborg eller i Stockholm. Turistvisumet gäller oftast i 30 dagar.

Vaccinering


Inför avresan är det klokt om du kontaktar din läkare eller vaccinationscentral för att kontrollera vilka vaccinationer som rekommenderas. Generellt så innehåller sprut-cocktailen stelkramp, polio, difteri och Twinrix. Råden kan variera beroende på vilken typ av resa du ska göra, om du exempelvis bara ska vara i storstan eller uppleva landsbyggden.

Om olyckan är framme


Oplanerade utgifter är aldrig en rolig upplevelse men om de händer så finns det många lösningar på problemet. Idag finns det många kreditinstitut som erbjuder räntefria lån utan UC till sina nya kunder. Det kanske låter för bra för att vara sant, men i många fall stämmer det. Läs dock det finstilta så inga dolda avgifter dyker upp senare.

Växlar pengar


Det är bra idé att ha med sig lite pengar i Renminbi, som också kallas för Kinesiska Yuan, som räcker de första dagarna på resan. Du kan enkelt växla in pengar på diverse växlingskontor hemma i Sverige, men det går också bra att ta ut pengar direkt i Kinesiska bankomater. Bankomaterna hos de stora bankerna tar både Mastercard och Visa. Du kan även växla in euros och dollars i receptionen på de flesta större hotellen.
Flygresan
Beroende på varifrån Sverige till vart i Kina du ska flyga så varierar resan mellan 7 till 10 timmar. Hemresan brukar ta några timmar längre än utresan, det beror på luftströmmens riktning.

Engelska vs. Mandarin

Mandarin är det största modersmålet i världen så många kineser har bristande kunskaper i engelska. Ett tips om du ska uppleva Kina på egen han är att du skaffar dig en bra lista med fraser så du kan komma runt i storstan. Om du däremot ska utforska ställen utanför de turisttäta orterna så rekommenderas en språkkurs för överlevnad. Ha alltid med en lapp med din adress till hotellet skrivet på både engelska och mandarin.

Kineser och kroppskontakt

Även fast Kina är den folkrikaste nationen i världen, med konstant trängsel på gator och i lokaltrafiken så kan en handskakning upplevas som direkt obehaglig för många kineser. Orden “nǐ hǎo” och en lätt nickning är ett säkert kort.

Karaoke


Vill du se en medelålders kontorsnisse skrika ut texten till valfri ABBA-låt? Självklart vill du det! Karaoke är en välkänt japansk kultur men det är lika stort, om inte ett ännu större fenomen, i Kina. Karaokebarer är inte bara ett after work-ställe utan det är även många affärsmöten som hålls där.
Pruta
Den kinesiska marknaden är upplagt för att pruta, men det är lite beroende på vilken typ av affär du handlar. Du ska ha som tumregel att max betala 85-90% av ursprungspriset. I de flesta faller finns det möjlighet att göra många kap och pruta mycket mer.