Res smartare – inte dyrare

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Anna Rosenkvist

Resor till Asien är fortfarande en självklarhet för många svenskar. Vare sig det är nyexaminerade studenter som ska upptäcka sig själva runt om öarna i sydkinesiska havet eller familjer som reser till Thailand för lite lugn och ro, det finns något för varje svensk i Asien. Men hur gör man för att resan ska bli så billig som möjligt? Det är dyrt att resa och ju längre bort destinationen är, desto tunnare kommer ens plånbok att vara i slutändan.

Det är omöjligt att känna till alla hemligheter som underlättar resandet – både före och efter flyget. Men det finns några som jag kan dela med mig av. En del som jag lärt mig själv under mina år av resande och några som Consector skrev i en artikel om detta:

Sätt upp din budget. Det finns inte så många tips som är bättre än detta. När du har bestämt dig för vart du ska åka måste du bestämma vad du är redo att betala för den resan. Lägg undan en viss del av din månadslön varje månad. På så sätt kommer du att ha pengarna för din resa snabbare än vad du tror. Ta tio procent eller tjugo och om du klarar det, så kommer du att vara på flygplatsen inom några månader.

Flyg innan eller efter högsäsong. Det kommer att spara dig en hel del pengar och du slipper all turism som tar över gatorna under den tiden. Sedan, om du bokar biljetten själv kommer du att kunna hitta de bästa priserna utan att oroa dig över några gömda avgifter som en resebyrå kan ta. Detta är lite jobbigare med resor till Asien, då det kräver mer tid och engagemang från dig att leta runt efter de bästa priserna, men det är absolut värt det med tanke på pengarna som du kommer att spara.

Om du flyger med en större grupp kan det vara bättre, billigare och roligare att inte boka hotell. Att istället hyra en Airbnb eller ett lägenhetshotell som kan förgylla er tid tillsammans, så länge ni inte bråkar om sängplatserna. Är du en större familj med ett större hus eller lägenhet går det att byta bostad med någon över en bestämd tid via sidor som Hembyte och Intervac.

Ett av mina favorittips kommer från Consector. Det är att starta ett sparkonto som enbart är för resande. Detta är den optimala motivationen för någon som behöver en extra knuff när de kollar bankkontot. Då funkar tips ett också med att du lägger lite av din månadslön i det kontot. Ett, tu, tre så har du en resa!

Vad har ni för spartips inför resandet? Finns det något självklart tips som jag glömde?