Internationella fotbollsspelare och domare väljer Kina

OBS: Artikeln är skriven av Anders Eriksson

Att Kina har tagit upp kampen om att bli en fotbollsnation att räkna med har nog inte undgått många. På senare år har man läst om såväl spelare som tränare som har lockats till det stora landet i öst och Kinas president, Xi Jinping, är uttalat ett stort fan av det brittiska storlaget Manchester United. Under försäsongerna är det flera klubbar som väljer att stanna till i Kina för att spela vänskapsmatcher, och det lockar alltid publik. 

Däremot har Kina inte lyckats lika bra som sina motsvarigheter när det kommer till att utveckla duktiga spelare, och framför allt duktiga lag. För att höja standarden på sporten, och därmed lära de hungriga, nationella spelarna ett annat tempo, har alla kinesiska lag tillåtits att ta in fyra utländska spelare – och flera namn är riktigt tunga. 

Inte bara äldre spelare Däremot finns det de som hävdar att det endast är spelare som är i slutet av sina karriärer som går till kinesiska lag, och framför allt Super League som är den högsta divisionen. Bland andra sa Cristiano Ronaldo, som nyligen gick över till italienska Juventus, att spelare i hans ålder vanligtvis går till länder som Kina istället för något av de europeiska topplagen. Det är heller ingen hemlighet att flera av de kinesiska klubbarna har möjlighet att betala stora summor i lön.

Men att det bara skulle vara äldre, avdankade spelare som är intresserade av att spela i Kina är långt ifrån sant. I Shanghai SIPG, som enligt betting och nyhetsrapporteringar är förhandsfavoriter att vinna Super League med oddsen 2.20, finns spelare som brasilianaren Oscar dos Santos Emboada Junior – som lämnade Chelsea 2017. I laget finns samtidigt Hulk (Givanildo Vieira de Souza) och Elkeson de Oliveira Cardoso. Klubben tränades även tidigare av Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och svenske Tobias Hysén spelade där mellan 2014-2016, innan han återvände till IFK Göteborg. 

Utländska spelare i topplagen

Nästan alla topplag i Kina har en eller flera utländska spelare. I Shandong Luneng finns den italienske landslagsspelaren Graziano Pellé samt Papiss Cissé. Nyligen köpte andraliga-klubben Shenzhen FC Hammarbys skyttekung Pa Dibba. Enligt uppgifter har han skrivit ett kontrakt på tre år och både Dibba och Hammarby ska vara nöjda med övergången.

Andra stora namn som har gått till Kina de senaste åren är bland annat Paulinho (Guangzhou Evergrande), Alexandre Pato (Tianjin Quanjian) och Alex Teixeira (Jiangsu Suning).
 
Domare också intresserade

Det är samtidigt inte endast spelare och tränare som är intresserade av Kina, också domare har bjudits in för att döma ligamatcherna. Däremot är det inte lika eftertraktat lönemässigt som det är för spelarna, vilka stannar i flera år. Istället får domarna chansen att se hur fotbollen spelas och utvecklas. Senast i raden att resa till Kina för att döma matcher är svenske Mathias Klasenius från Örebro. Enligt honom är det chansen att få döma matcher med stora världsstjärnor och att få se fotbollen expandera som är den stora belöningen.