Kina vill bli stormakt i fotboll

OBS: Denna text är skriven av Rik Snuiverink

Snart börjar fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Hela världens uppmärksamhet riktas mot Moskva och de omkringliggande städerna när fotbollen är i centrum, men Kina har planer på att bli en av stormakterna inom fotboll. Det finns mycket pengar, och det finns affärsmän som är redo att köpa spelare från hela världen, eller till och med hela lag. Ett exempel är det italienska laget AC Milan, som såldes efter att ha varit i Silvio Berlusconis ägo i 31 år. Han investerade i klubben tills det blev en segermaskin som inte kunde stoppas. Berlusconi blev så småningom premiärminister, och fotbollsklubben radade upp titlar både i Italien och i Europa. Så småningom tog dock pengarna slut. Storklubben värderades till drygt 7 miljarder kronor, och köptes till 99,93 procent av ett kinesiskt konsortium lett av affärsmannen Yonghong Li.

Kinas president Xi Jinping älskar fotboll, och hans plan är att sätta Kina på fotbollskartan. Kinas landslag för herrar har bara kvalificerat sig för fotbolls-VM en enda gång, och då förlorade de faktiskt alla matcher. Därför har Xi nu startat en ledningsgrupp med sig själv som ordförande. De har ett program med 50 punkter för att kvalificera sig till VM, själva arrangera VM, samt självklart även att vinna VM. En av Kinas rikaste män, Wang Jianlin, är en av huvudsponsorerna till FIFA, sedan tidigare sponsorer dragit sig ur efter anklagelser om korruption i fotbollsorganisationen. Wang Jualin har uttryckt att sponsringen kan hjälpa Kina att någon gång själva få arrangera ett VM i fotboll. De kinesiska fotbollsaffärerna verkar ha en politisk underton, för att vinna pluspoäng hos kommunistpartiet. Den högsta ligan i kinesisk fotboll lägger mest pengar på att köpa spelare i hela världen. Man kan jämföra med den kinesiska andra divisionen, som spenderar mer än hela de spanska och italienska högsta ligorna tillsammans.

VM 2018

I år arrangeras VM i fotboll av Ryssland, trots kritik och anklagelser om korruption och fusk. Det hindrar dock inte människor världen över att vilja se och spela på fotbolls-VM 2018. Live-betting har blivit omåttligt populärt. Det är när man kan lägga sina vad på flera olika saker i spelet medan matchen pågår. Det är snabbt, spännande och ger en extra dimension till upplevelsen. Biljetterna till matcherna live i Ryssland är slutsålda sedan länge, och de kommer antagligen att uppleva en stor ökning av turism under hela året.

Både pengarna, de stora arenorna och viljan att arrangera fotbolls-VM finns hos Kina. Men trots den enorma populationen så saknas det spelare. I Kina ägnar barnen en oerhört mycket större andel av sin tid åt läxor och andra inomhusaktiviteter, än vad barn gör i andra delar av världen. Det har lett till att många av barnen i städerna är närsynta, och en suddig boll på långt håll är inte den bästa förutsättningen. Presidenten vill dock ändra på det genom att göra en stor satsning på fotboll för barn. Han har utsett ungefär 5.000 skolor till fotbollsskolor, där barnen får spela fotboll minst en gång i veckan. Om några år ska siffran ha växt till 50.000 skolor, och om bara en liten bråkdel av eleverna visar talang så kommer Kina att ha bra spelare i framtiden.

Det är självklart bra att kinesiska barn får vara ute och röra på sig mer, och politik har funnits inom fotbollen i alla tider – Berlusconi är ett bra exempel på det. Ett annat exempel är klubben Paris St. Germain där Zlatan spelat, som ägs av emiratet Qatar. De har sponsrat militanta islamister och förknippats med slavliknande förhållanden i samband med bygget av arenor för nästkommande VM, 2022. Det verkar dock inte helt osannolikt att Kina inom en ganska snar framtid kommer att få arrangera VM, och det första möjliga tillfället är år 2030. Frågan är dock om de kommer att ha spelarna som krävs till dess.