Detta ska man tänka på när man hyr bil i Kina

OBS: Artikeln är skriven av Erik Andersson

Som europeisk medborgare och bilförare, är man van vid att man bara kan ta bilen och köra mellan olika länder, samt att man kan hyra bil i nästan vilket land man än besöker. Men om man ska styra kosan mot Asien, och närmare bestämt Kina, är det helt andra förhållanden och regler som gäller – och vill man resa med bil krävs noggrann planering.

Nytt körkort

Kina är ett fantastiskt vackert land, och får man möjligheten att resa dit ska man verkligen ta den. Det är få länder i världen som liknar det stora landet i öst. Det har en rik kultur och historia, samtidigt som några av världens modernaste städer finns där. Vill man resa runt till olika platser faller valet normalt på att man hyr en bil via jämförelsesajter som hyrbilguiden: Kina, men för att få köra i landet måste man skaffa ett nytt körkort. Kina godkänner nämligen inte internationella körkort, och beroende på hur länge man planerar att stanna i landet får man antingen skaffa ett temporärt körkort, eller helt enkelt skaffa ett kinesiskt körkort.
 
Ett temporärt körkort kan införskaffas mot en kostnad på utvalda flygplatser, t.ex. i Peking, men för att undvika den kinesiska byråkratin är det många som istället väljer att hyra in en chaufför.

Köra i Kina

Även om Kina är känt för att ha några av världens största motorvägar, varav några har upp till 50 filer, är trafiken tuff. Den som brukar klaga på den svenska trafiken har inte sett något förrän hen är på väg in till städer som Peking, Shanghai eller Xiamen under rusningstrafik. Beroende på vart man ska köra i Kina är det viktigt att man väljer rätt bilmodell samt att man har bilen försäkrad. Biluthyrning-24 har både skade-, ansvars- och stöldförsäkringar på sina bilar samtidigt som de jämför utbud och priser hos över 1500 hyrbilsföretag.

I Kina råder även, underlättande nog, högertrafik, och det är ungefärliga hastighetsregler samt andra trafikregler som gäller som i resten av världen. Däremot är det förbjudet att använda sin mobil under tiden man kör, och straffen på allt från mindre till större trafikförseelser är mycket hårda. Ska man köra i Kina rekommenderas det att man tar reda på vilka trafikregler som gäller, och att man endast ger sig ut på vägarna om man känner att man kan hantera det.

I Kina råder även, underlättande nog, högertrafik, och det är ungefärliga hastighetsregler samt andra trafikregler som gäller som i resten av världen. Däremot är det förbjudet att använda sin mobil under tiden man kör, och straffen på allt från mindre till större trafikförseelser är mycket hårda. Ska man köra i Kina rekommenderas det att man tar reda på vilka trafikregler som gäller, och att man endast ger sig ut på vägarna om man känner att man kan hantera det.