Kina: En attraktiv marknad för företag och investerare

OBS: Artikel är skriven av Erik Andersson

Det stora landet i öst, närmare bestämt Kina, är just nu en av världens snabbast växande ekonomier, och efter USA är det världens näst störst ekonomi. Landet har börjat att investera stort i resten av världen och har lagt fram ett enormt förslag om att öppna upp den gamla Sidenvägen, som förbinder Asien med Europa, igen. Det kommer att innebära att det blir ännu lättare för Kina att nå ut till omvärlden, samtidigt som det kommer att bli enklare för individer och företag från andra länder att investera i Kina.

Kinesiska företag lockar nordiska entreprenörer

Intresset för att investera i kinesiska företag och dess valuta, renminbi, har ökat de senaste åren. Det finns samtidigt flera exempel på framgångsrika skandinaver som har haft stora framgångar i Asien, och framför allt Kina. En av dem är den norske entreprenören Chris Rynning, som kom till Asien och Kina för första gången 1997. Där började han och hans dåvarande företag att investera i kinesiska tillgångar, och på den vägen bar det vidare. Rynning startade sedan upp ett investmentbolag, Origo Partners PLC, som helt fokuserade på den kinesiska marknaden och där man handlade med allt från kol till mjöl. I dagsläget erbjuds trading och CFD-handel på flera olika marknader, men stort fokus ligger just på Kina tack vare flera uppkommande företag som exempelvis mobiltillverkarna Huawei och Xiaomi, samt internetföretaget Tencent och e-handelsgiganten Alibaba.

Kina har under de senaste åren gått från att vara ett nästan helt industridrivet land, till att bli ett land som storsatsar på tjänstesektorn, miljöinnovationer och e-handel. Det har gjort det möjligt för entreprenörer från väst, och framför allt Skandinavien som är framstående inom både miljöforskning och e-handel, att öppna upp filialer i landet tillsammans med kinesiska samriskföretag. Dessutom finns stora företag som IKEA, Volvo Cars och ABB i landet.

Innovativ och växande marknad

Kina har flera gånger anklagats för att kopiera andra företags idéer, tillverkning och produkter, och även om det på många sätt ligger en sanning i detta har man sett ett tydligt trendbyte. Bara under de senaste åren har man sett en storsatsning på framför allt internet och teknologier som AI. Allt fler utländska företag väljer att investera i kinesiska företag, bland annat Spotify har gått in och köpt aktier i internetföretaget Tencent, och storföretag som Apple och Google är närvarande i landet både när det gäller produktion och teknikforskning.
 
De flesta kinesiska företag finns noterade på börsen i Hongkong och Shanghai, men ett stort antal har även tagit sig in på internationella marknader som London, New York och Stockholm. Planerar man att investera i Kina ska man tänka långsiktigt, då det är en uppkommande marknad som har sett en otrolig snabb tillväxt, även om den har börjat att mattas av. Trots det beräknar experter med att kinesiska företag kommer att växa ännu mer och att vi kommer att få se mer av Kina i Europa, och möjligtvis även mer av Sverige och resten av Skandinavien i Kina.