Varför du ska besöka Peking – en stad med många upplevelser

OBS! Detta är ett gästinlägg av Eric Axelsson.

Älskar du upplevelser? Då finns det många anledningar att besöka Kinas huvudstad. Är du dessutom svag för historia finns det oändligt av det att hämta här. Peking har varit huvudstad i över 800 år, så du kan räkna med att staden har en del att berätta.

Till att börja med måste vi vara tydliga med att Peking är stort och därför inte helt enkelt att greppa. Det är omöjligt att under semestern se stadens alla hörn, men vi hjälper dig med en kartläggning av vad som är guld värt att uppleva när du väl är där.

Här är några utsökta anledningar att besöka Peking:

Himmelens tempel

Innan Peking blev huvudstad, hade själva staden funnits i över två tusen år. Himmelens tempel är en plats du kan besöka för sitt historiska värde. Templet anses vara ett av de mest heliga, och beskrivs som ett arkitekt- och designverk av mästarklass.

Minggravarna

Minggravarna är en plats där hela 13 av de 16 kejsare från Ming-dynastin ligger begravda, tillsammans med sina familjer. För att komma dit går du genom “den heliga vägen”, som är inramad av massvis med statyer. Kanske inte den piggaste platsen att ta med hela familjen till, men en plats av yttersta vikt för stadens historia.

Sommarpalatset

Bara en och en halv mil utanför centrala Peking ligger Sommarpalatset som är en helt unik upplevelse. Platsen sägs vara världens bäst reserverade trädgårdsland, och har liknande effekt som Central Park i New York; vi kliver in i en helt annan värld. I Sommarpalatset finns det otroligt mycket att både göra och beskåda, så du gör bäst i att ha god tid på dig.

Den kinesiska muren

Här finns flera av världens kanske mest eftertraktade äventyrsgodis. Inte minst Den kinesiska muren, som är människans längsta byggkonstruktion. Muren är ungefär 600 mil lång och det sägs att den går att se från månen. Här har det vandrats miljoner, om inte miljarder människor, genom åren. Muren är med i många filmer och på kinesiska kallas den för Chángchéng.

Den förbjudna staden

Norr om Himmelska fridens torg ligger ett helt unikt palats, kallat Den förbjudna staden, utnämnd av UNESCO till ett av världens största kulturarv. Här kan du se allt från fantastisk keramik till vackra ädelstenar till spektakulära målningar. Den förbjudna staden nämns idag bredvid världens viktigaste palats, såsom Buckingham Palace och Vita huset.

Himmelska fridens torg (Tian’anmen Square)

I Peking finns det även ett visst torg, som är en stor anledning att besöka Kinas huvudstad. Dess storlek på 440 000 kvadratmeter gör Tian’anmen Square till världens sjätte största torg bland de kvarstående. När stället byggdes ut på sent 50-tal var det världens största torg fram till 1976 då Merdeka Square i Jakarta byggdes klart och tog över den tronen. På Himmelska fridens torg ryms ungefär en miljon människor.

Här kan du bland annat se den kinesiska flaggan höjas varje morgon, besöka Kinas nationalmuseum och se landets före detta ledare Mao Zedongs bevarade kropp. Kliar det i äventyrsfingrarna?

Att resa till Peking är en häftig upplevelse, men det är såklart inte alla som har råd. I synnerhet inte om man reser från Sverige, eller någon annanstans på andra sidan jorden. Presenter.se erbjuder upplevelsepresenter du kan ge bort till någon som betyder extra mycket för dig.

Har du möjlighet att unna dig en färgstark upplevelse, gör du rätt i att lägga till Peking på din bucket list! Det är en fantastiskt nyanserad stad, som släcker din äventyrares törst.