Många kinesiska hopp inför vinter-OS

OBS: Artikeln är skriven av Malin Svensson

Kina är kanske inte det land de flesta tänker på i samband med vinter-OS, men faktum är att Kina tog fler guld än Sverige i senaste vinter-OS i Sotji 2014 och lika många som Sverige vid OS i Vancouver 2010.

Av den anledningen tänkte vi därför ta en titt på några av de främsta kinesiska medaljhoppen i sydkoreanska Pyoengchang där vinter-OS inleds om ett par veckor.


Skrälläge i curling?

En sport där Kina har en viss chans att vara med och kämpa om medaljerna är i curling. Dock misslyckades herrlaget med att kvalificera sig så den här gången är det damerna som får försvara de kinsesiska färgerna på curlingbanorna.

Kinas curlingdamer har vid flera tillfällen de senaste åren varit och nosat på en semifinalplats, men inte riktigt nått ända fram. Vid förra vinter-OS i Sotji var man exempelvis endast ynka poäng, i matchen mot Storbritannien, från att ta sig vidare till en semifinal.

Återstår att se om de kinesiska damerna, som återigen leds av skippern Wang Bingyu, kommer att lyckas ta sig längre den här gången.

Favoriter i damernas curlingturnering är som vanligt får man väl nästan säga Kanada och Sverige, åtminstone om man ser till oddsen hos spelbolagen. Hos exempelvis bet365 som erbjuder bets på just OS-curlingen ger seger för Kanada 1.90 och Sverige 5.00. För den som tror på lag Wang Bingyu ger guld för Kina hela 34.0 gånger pengarna.

Största chanserna på short track-banan

Lika framgångsrika som de svenska längdskidåkarna var i skidspåren i Sotji 2014, lika framgångsrika var de kinesiska short track-åkarna på short track-banan. Kina tog hem hela sex medaljer i short track, vilket var flest av alla nationer.

Mest uppmärksammad av de kinesiska medaljörerna blev nog ändå Jianrou Li, som stod för en så kallad ”Bradbury” på damernas 500 m. Efter att ha legat sist i finalen kunde hon förvånad glida i mål som segrare efter att samtliga konkurrenter ramlat i den andra kurvan.

Uttrycket ”att göra en Bradbury” kommer som bekant från den australiensiska short track-åkaren Stephen Bradbury som vid OS i Salt Lake City 2002 tog hem guldet efter att gång på gång tagit sig vidare genom att andra åkare ramlat i slutskedet av loppen.
Även vid OS i Vancouver 2010 rönte de kinesiska short track-åkarna stora framgångar, då dessa tog hem samtliga fyra guld på damsidan.

Inför OS i Pyeongchang är det däremot på herrsidan man hittar de två största kinesiska hoppen, nämligen i form av Wu Dajing och kanske framför allt Han Tianyu, som endast var 17 år när han tog hem ett silver på 1500 m vid OS i Sotji.

Sedan dess har Han Tianyu lagt ytterligare en rad medaljer till meritlistan, bland annat tog han vid short track-VM i Seoul 2016 hem hela fyra guld.

Kineserna kommer dock få hårt motstånd i Pyeongchang och främst från hemmanationen Sydkorea som tillsammans med Kina är det den mest framstående nationen i short track, så räkna med många härliga bataljer i Gangneung Ice Arena om några veckor.