Fem kinesiska marknader på frammarsch

OBS: Detta inlägg presenteras i samarbete med Lampornu

Kinas ekonomiska framgång under de senaste decennierna har varit minst sagt imponerande. Under de senaste 30-åren har den årliga tillväxten legat på omkring 10 procent och år 2014 blev landet återigen världens största ekonomi justerat efter köpkraft.

Nedan finns fem marknader listade som just nu är på stark frammarsch i Kina.

Tillverkning av varor

Kina producerar fler varor än något annat land i världen. Några av de största marknaderna för tillverkning är textiler, kemikalier, cement, järn och elektronik.

Landet är även ledande för en mängd olika typer av specialprodukter. Exempelvis kommer 80 % av alla luftkonditionerare i världen från Kina och man producerar omkring 45 gånger fler datorer per invånare än resten av världen tillsammans. I tillägg är Kina världens största tillverkare av skor, mobiltelefoner och solceller.

Privatskolor

Trots att tillväxten av Kinas ekonomi saktas ned något de senaste åren fortsätter intresset för en bra utbildning att öka bland landets medelklass. Det växande intresset innebär en större efterfrågan av bättre skolor och lärare.

En allt större andel kinesiska föräldrar investerar stora summor pengar i sina barns utbildning eftersom de känner att det statliga systemet inte är tillräckligt bra. Många vill ge sina barn de absolut bästa förutsättningarna genom att sätta dem i en privatskola med extraklasser och dedikerade lärare. Intresset för specialundervisning i engelska har dessutom ökat stort.

Enligt revisionsföretaget Deloitte uppgick omsättningen för privatskolor i Kina till 102 miljarder USD år 2015, motsvarande omkring 828 miljarder svenska kronor.

E-handel

Ökningen av e-handel har under det senaste decenniet varit enorm världen över och Kina är en av de absolut största marknaderna. Det kanske mest kända exemplet är de populära sajterna AliExpress och Alibaba, där tillverkare kan sälja direkt till kunder. En av de stora anledningarna till E-handelns framgång i Kina är på grund av ett gammalt avtal som ger landet fri frakt till stora delar av världen. Avtalet, som slöts redan år 1874, var ett initiativ för att hjälpa utvecklingsländer att få igång postverksamhet.

Eftersom avtalet finns kvar än idag kan kinesiska säljare skicka sina varor världen över i princip fraktfritt. Mycket tyder dock på att avtalet snart kan komma att omförhandlas, vilket definitivt skulle innebära ett hårt slag mot Kinas online-försäljning till resten av världen.

Trots detta fortsätter e-handeln att växa i Kina och omsättningen förväntas att ligga på omkring 650 miljarder USD år 2020.

Belysningsindustrin

En marknad som är på stark frammarsch i stora delar av Asien, men ofta blir förbisedd, är belysningsindustrin. Alltfler länder har börjat få tillgång till LED-belysning, vilket innebär att konsumenterna inte längre enbart finns i Europa och USA.

I framförallt Sydostasien ökar användningen av LED-lampor kraftigt. Ett tydligt exempel är Vietnam där den årliga försäljningen av LED-belysning ökade med omkring 60 % mellan år 2013 och 2015.

För Kina, som bland annat tillverkar Philips LED-lampor och LED-lysrör, innebär ökningen ett stort klirr i kassan. Från att år 2012 exporterat LED-belysning för omkring 200 miljarder dollar hade man år 2015 en export på otroliga 1 400 miljarder dollar, en ökning med 600 %.

Bilindustrin

I västvärlden ligger försäljningen av personbilar på en relativt stabil nivå, speciellt i takt med att miljömedvetenheten ökar och att fler väljer cykeln eller bussen istället för att köra. I Kina är utvecklingen däremot den rakt motsatta då alltfler i medelklassen har fått råd att köpa en egen bil. I tillägg är en dyr bil ofta sedd som en stor statussymbol i Kina.

Landet är dessutom världsledande när det kommer till produktion av nya bilar. Sedan år 2008 tillverkar Kina fler personbilar än Europa, USA och Japan tillsammans. De populäraste bilmärkena är Volkswagen, Wuling och Hyundai.