Kinesisk fotboll på uppgång

OBS: Artikeln är skriven av Malin Svensson

När det kommer till sport förknippar nog de allra flesta Kina med bordtennis. Dock finns det utöver pingis många andra anledningar att rikta blicken mot Kina och kanske framför allt när det gäller fotboll då kinesiska Super League blir allt mer intressant för varje år.

Första säsongen av Super League spelades 2004 och ersatte den tidigare Jia-A League. Numera har ligan utökats till 16 lag och spelas precis som i Sverige vår-höst.

Kinesiska Super League fungerar lite som de europeiska ligorna gjorde förr i tiden. Ett lag får bara ha totalt sju utländska spelare registrerade under en säsong och endast fem stycken samtidigt. Endast tre utländska spelare får spela i en och samma match.

Många brassar

Som i flera andra asiatiska ligor står brasilianska spelare högt i kurs och i över hälften av alla lag i Super League spelar en eller flera brassar. Bland dessa återfinns bland andra storstjärnorna Hulk och Oscar som bägge spelar i topplaget Shanghai SIPG, som mellan 2014 och 2016 tränades av ingen mindre än Sven-Göran ”Svennis” Eriksson.

Svennis har tränat tre kinesiska fotbollslag.

Svennis har för övrigt tränat ytterligare två lag i Kina. Innan han var tränare i Shanghai tränade han Guangzhou R&F under ett år och efter Shanghai tränade han under ett år Shenzhen FC, från vilka han dock fick sparken i somras.

I takt med att den kinesiska ligan får allt fler utländska spelare ökar också dess popularitet. Från att för tio år sedan haft ett pubilksnitt på runt 15 000 åskådare per match ligger snittet den här säsongen på 24 000 åskådare per match.

Ett annat tydligt tecken på att den kinesiska ligan ökat i popularitet är att många spelbolag numera erbjuder odds på just Super League. Precis som det går att spela på annan sport går det alltså även nu att satsa på lag som Guangzhou Evergrande och tidigare nämnda Shanghai SIPG.

Flera andra Kinasvenskar

Genom åren har också flera svenskar spelat i Super League, bland annat Erton Fejzullahu i Beijing Guoan, Gustav Svensson i Guangzhou R&F och så förstås SVT:s expert Daniel Nannskog som spelade två år i Sichuan Guancheng där han under sin första säsong gjorde åtta mål på 14 matcher.

Sedan får vi heller inte glömma före detta förbundskaptenen för svenska damlandslaget, Pia Sundhage, som under ett år var assisterande tränare i Kinas damlandslaget. Laget lyckades under Sundhages tid nå till kvartsfinal i VM, något man även gjorde i senaste VM 2015. Det kinesiska damlaget rankas som det 13 bästa i världen enligt FIFA, Sverige ligger på samma lista på en 11:e plats.

Pia Sundhage har tidigare varit assisterande tränare åt Kinas damlandslag.

Kinas herrlandslag då, hur går det för det? Kinas herrlandslag har under flera decennier tillhört de tio bästa landslagen i Asien och även i pågående kval till VM i Ryssland nästa år lyckades man ta sig långt. Dock lyckades man som så många gånger förr inte heller den här gången nå hela vägen fram. Det blir nu istället till att rikta in sig på VM i Qatar 2022.