Är det läge att satsa på Kina med CFD:er?

OBS: Artikeln publiceras i samarbete med Mary Plitt

Med en CDF så kan man tjäna pengar på att korrekt analysera och förutspå hur en aktie eller annan tillgång kommer att utvecklas. Det här är ett spännande koncept som gör det möjligt att använda kunskaper om marknader till att göra en förtjänst. Många blickar mot Kina, och det finns en hel del information att få om detta lands ekonomiska utveckling. Landet står för världens största ekonomi och är Sveriges främsta partner för handel i Asien. Med tanke på att Kina under senare år har intagit rollen som en av de viktigaste konsumentmarknaderna i världen så kan man förstås fundera lite om det nu är läge att satsa på kinesiska tillgångar med CDF:er.

Handel med CFD:er

CDF står för Contracts for Difference och här är det värdet på en underliggande tillgång som man fokuserar på. Tillgången kan vara en aktie, en råvara, valuta eller kanske ett räntepapper. CDF handel skiljer sig en hel del från att handla direkt med en aktie på aktiemarknaden. Man har till exempel säkerhetskrav och det gör att man kan lägga mer i en position än vad det egna kontot är värt. Detta ökar förstås risken, men om man väljer att handla CDF:er med en seriös aktör som CMC Markets så får man bra villkor.

Just CMC Markets har fått flera olika priser och de har varit verksamma i över två decennier så det finns en hel del erfarenhet att luta sig mot. Det är klart att man har stor nytta av att välja en säker och seriös plattform för handel med CDFs, men hur säkert är det att satsa på kinesiska tillgångar?

Trenden på den kinesiska marknaden

Visst kan man säga att det går bra för kinesiska företag och för den kinesiska marknaden. Under senare år så har priserna på kinesiska exportvaror ökat en aning. Samtidigt så har man kunnat se att kvaliteten på varorna som kommer från landet har blivit bättre. Det är en intressant kombination. Då RMBn har stigit mot dollarn så har vissa prishöjningar skett vilket inte gillas av alla. Men för europeiska kunder så har det stundtals faktiskt varit så att dollarns förändrade status har lett till prissänkningar.

Ska man handla med CDF på en kinesisk tillgång så är det precis som alltid mycket viktigt att man förstår hur det går för den. Det är inte svårt att få information om detta. På Bloomberg Markets så kan man få uppdaterad information om hur kinesiska storföretag som till exempel PetroChina Ltd rör sig. Men det är klart att det kan ta lite tid innan man greppar situationen och verkligen kan analysera på rätt sätt.

Liksom alltid med aktiehandel så är det så att man måste ha ett genuint intresse i botten. Då det kan röra sig om rätt så stora pengar med CDF handel så kan man inte chansa hur som helst. Det här är absolut inte samma sak som binära optioner. Vill man försöka tjäna pengar på det som händer på den kinesiska marknaden just nu så bör man alltså vara en person med god förståelse för detta, annars kan det bli dyrt!