Basket erövrar Kina

OBS: Detta inlägg publiceras i samarbete med Emma Teppa

En av världens största sporter är basket. Det första man oftast brukar tänka på när det kommer till basket, är att det är en riktigt populär sport i USA. Därför är det många som fortfarande blir förvånade när man hör att basket även har etablerat sig i Asien och då framför allt i Kina.

Basket har dock funnits en längre tid i Kina. Redan 1895 introducerades sporten i landet, bara fyra år efter att sporten uppfanns av kanadensaren James Naismith år 1891. Sporten etablerade sig snabbt på kinesiska universitet och militärbaser och var faktiskt en av de få sporter från västvärlden som det kinesiska kommunistiska partiet inte hade några invändningar emot. Kanske berodde detta på att basket är en relativt lättillgänglig sport, som inte kräver så mycket utrustning. Dessutom bygger basket på god laganda och struktur, vilket uppskattades av såväl kinesiska myndigheter som armén.

I dagens Kina är detta arv fortfarande väl synligt, eftersom nationens basketliga Chinese Basketball Association (CBA), har ett lag med från armén. Dessutom anordnar armén ofta turneringar. Dessa matcher håller en professionell nivå och är inget för amatörer. Eftersom inte alla har möjlighet att utöva basket eller spela matcher på den nivån, kan det vara roligt att ändå följa sporten online och på det viset deltaga. Med hjälp av den digitala valutan Bitcoin kan man enkelt, utan några mellanhänder, få den utmaning man letar efter i den professionella sportvärlden. Bitcoin öppnar upp för nya möjligheter inom detta område och gör det möjligt för dig att ta del av spänningen, var du än befinner dig.

Hur kommer det sig då att basket har skapat ett så stort intresse i Kina de senaste femton åren? Ett svar på denna fråga och en stor del av basketens frammarsch i Kina beror mycket på den kinesiska basketspelaren Yao Ming, som med sin imponerande längd på 2,29 meter, tog basketvärlden med storm. Han började spela basket som tonåring och spelade sedan flera år för Shanghai Sharks i den kinesiska ligan. År 2002 skrev han på för klubben Houston Rockets i den amerikanska basketligan, National Basketball Association (NBA). Under sina år i NBA var han den längste basketspelaren och han blev till och med utnämnd till ligans All-star hela åtta gånger. Yao Ming är utan tvekan en stor bidragande faktor till att basket har blivit så populärt i Kina. Ett bra exempel på detta var när han spelade sin första match mot NBA stjärnan Shaquille O’Neal. Då satt hela 200 miljoner kineser framför tv-apparaterna och följde matchen med spänning.

Tack vare Yao Mings framgångar i USA har människorna i Kina fått upp ögonen mer och mer för basket. De fick även ett naturligt lag att heja på. Det finns dock även andra faktorer som har gjort denna sport så populär i Kina. Den amerikanska basketligan har investerat i nästan en miljon basketplaner i både mindre och större städer runt om i landet. Allt för att få sporten att växa och sprida sig runt om i Kina. Ingen vet var detta kommer att sluta, men en sak är säker; basket har blivit en sport att räkna med i dagens Kina.