Att flytta till Kina

OBS: Publicerat i samband med Emma Teppa

Kina har på senare år blivit ett populärt land att utvandra till för oss svenskar, och det är förståeligt då landet under långt tid har uppvisat en hög ekonomisk tillväxt.

Kina är dessutom ett spännande land med en rik historia och mycket lägre levnadskostnader än i Sverige. Att Kina generellt är ett tryggt och säkert land bidrar ju bara ytterligare till att landet framstår som ett bra alternativ för många svenskar som funderar på att flytta till Asien.

Fler och fler svenska företag har etablerat sig i landet, som till exempel H&M, Scania, Ericsson, Vattenfall, Tetrapak med flera, vilket ger svenskar flera alternativ under processen med att leta jobb i Kina.

Det är verkligen modigt att ta steget och flytta utanför sitt hemlands gränser, och kanske är det extra modigt att flytta så långt bort som till Kina? Men det är en flytt som tusentals svenskar gör varje år, och visst måste man våga chansa lite här i livet för att vinna.

Asiaterna älskar att satsa pengar på spel

På tal om att ta chanser för att vinna. Att asiaterna generellt älskar att satsa pengar på spel är ingen hemlighet, och då speciellt kineserna. En del av mångas livsstil, kanske kan man till och med säga att det är en del av deras kultur. Det finns förövrigt ett talesätt i Kina som säger – lite spelande är bra för hälsan, men för mycket kan göra dig galen.

Visst ligger det en del i detta. Precis som med mycket här i livet så är det ju så att så länge något görs med måtta så är det oftast ingen fara. I vissa fall fyller spelandet, eller intresset för spelandet en viktig social funktion för många.

Asiaterna spelar på allt möjligt, hästar, sportspel, lotterier och spel likt Mark Six är oerhört populära, speciellt då man kan vinna en stor slant med en relativt liten insats.

Den kinesiska fotbollsligan har blivit en maktfaktor

Det har väl inte undgått någon som är intresserad av sport och då kanske främst fotboll att Kina på senare år tagit jättekliv när det gäller den inhemska fotbollsligan, Super League.

Flera internationella superstjärnor har valt att ta steget över till Kina, vad sägs om namn som till exempel, Lavezzi, Pelle, Oscar, Ramirez, Hulk med flera. Även vår svenska storstjärna Zlatan Ibrahimovic har ryktats vara på väg till Kina. Landet har verkligen visat att man vill och kan konkurrera om de allra största namnen inom fotbollen.

Sedan får vi ju inte glömma att vi har en svensk stjärntränare i Kina, Sven-Göran Eriksson som sedan några år tillbaka tränar lag i högsta ligan, nu för tillfället tränar ”Svennis” klubben Shenzhen FC.

Det är ett land som har ett enormt intresse för fotbollen, och då kanske främst Premier League som följs av lite drygt 350 miljoner människor varje helg. Dessutom finns det nästan obegränsade ekonomiska muskler i landet, så visst blir den kinesiska fotbollen, både den inhemska ligan samt kanske till och med Kinas landslag verkligen att räkna med kommande årtionden? Europa och Sydamerika får verkligen se upp!