Fem fantastiska resmål i Kina!

OBS: Texten publiceras i samarbete med Emma Teppa

Fem fantastiska resmål i Kina:

1) Shanghai och Folkets Torg

Dagens Shanghai grundades redan år 1553, då en stadsmur byggdes för att skydda staden mot pirater. Den fick ett ekonomiskt uppsving på 1700-talet, för att växa till ett mäktigt handelsmetropol ett sekel senare. Nu är Shanghai en av Kinas och världens absolut största städer, med över 34 000 000 invånare.

Mitt i Shanghai ligger Folkets torg med en vacker park och Shanghai Museum, vars fina samlingar spänner från mynt till kläder och arkeologi.

Tunnelbanestationen under torget är en av världens största. Bund är en strandgata vid Huangpufloden med vackra gamla Europeiska byggnader. Väster om Huangpufloden ligger gamla stan och parken Yu Garden som anlades 1521, samt Jade Buddhatemplet och Long Huatemplet. Detta är endast ett fåtal av alla sevärdigheter mytomspunna Shanghai har att erbjuda.

2) Beijing och Kinesiska muren

Kinesiska muren är världens största byggnadsverk. Reser man nordväst från Beijing når man lätt den välbevarade delen av muren för en spännande dagsutflykt. Muren är 21 196 kilometer lång, vilket motsvarar avståndet mellan Stockholm och Aten i Grekland, och slingrar sig från Gansuprovinsen i väster till Gula floden i öster.

Muren började byggas av kejsaren Qin Shi Huangdi år 214 f.kr för att hindra invadering av nomadstammar från norr. Flera miljoner människor tvångsutskrevs för att kunna bygga muren, och de som omkom begravdes i den. Enligt sägner dog en miljon av arbetarna och muren kallas därför också ”världens längsta kyrkogård”.

Dessvärre fick muren fick aldrig någon större militär betydelse, eftersom det räckte att bryta igenom på ett enda ställe. Ekonomiskt däremot, stimulerade muren uppkomsten av fjärrhandel med bland annat spannmål och textilier. Fyrtorn som var utplacerade med 2,5 till 5 kilometers mellanrum användes för rök och eldsignaler, så att viktiga meddelanden kunde sändas flera hundra kilometer på en enda dag. Var beredd på en oförglömlig upplevelse!

3) Macau med stränder och nöjen

År 1557 inrättade portugiserna en permanent boplats i Macau, och fortsatte att betala en årlig tribut fram till 1863 för att stanna kvar. Vackra Macau är numera en av världens rikaste regioner. 2006 blev det världens största spelcenter, och den blomstrande ekonomin är starkt beroende av turism, spel, samt tillverkning.

Macau-borna kan även stoltsera med den fjärde högsta medellivslängden i världen. Många turister besöker Hac Sa-stranden som är känd för sin svarta sand, men även lockar med goda matställen och vacker skymning för romantiska kvällspromenader. Macaus historiska stadskärna hamnade på UNESCO:s världsarvslista 2005, och är väl värd ett besök.

4) Historiska Xi’an 

Xi’an är en fantastisk gammal stad med en historia som sträcker sig över 3 100 år tillbaka i tiden. Riket Qin byggde år 350 f.Kr. sin huvudstad Xianyang norr om dagens Xi’an. När Qin bildade Qindynastin något århundrade senare, blev Xianyang hela Kinas huvudstad. I distriktet Lintong utanför innerstaden finns den förste kejsaren av Qindynastins över 2 200 år gamla mausoleum. Platsen är kanske mest känd för de 8 000 skulpturerna i bränd lera som vaktar mausoleumet, kallad terrakottaarmén.

Men staden har även en väl bevarad stadsmur från Mingdynastin, samt Kinas första moské från 600-talet so byggdes under Tangdynastin – den Stora moskén i Xi’an. Xi’an är det perfekta resmålet för att uppleva historiens vingslag.

5) Guilin – det kinesiska sagolandskapet

Guilin är omdiktad och avbildad sedan århundranden för sin sällsamma skönhet. Här finns klargröna risfält som fortfarande arbetas för hand och med hjälp av vattenbufflar, vackra vyer med de märkliga bergtopparna i bakgrunden. Guilin är en vacker region som det definitivt är värt att stanna kvar och resa runt i ett tag, i stället för att hasta förbi. Sagoupplevelse garanteras!