Kineserna finner vägen till bästa tv-spelen

OBS: Texten publiceras i samarbete med Anne Chandler

I Sverige så tar vi spelnöjet för givet. Det är ingen som funderar så mycket på möjligheten att se fram emot lotto resultat, att spela några omgångar på slots, köpa en ny spelkonsol eller att satsa på trav. Men i Kina så är det alls inte lika självklart och därför så var det en stor händelse då man år 2015 hävde restriktionerna för tv-spel. Det här innebar att internationella företag som Microsoft, Nintendo och Sony äntligen kunde erbjuda sina spelprodukter på den kinesiska marknaden med över en miljard potentiella spelare. Men under förbudstiden så fann kineserna ändå lösningar och de ser fortsatt till att populära tv-spel på olika sätt når de kinesiska spelarna.

Ett 15 år gammalt förbud hävs

Anledningen till att Kinas myndigheter år 2000 fattade beslutet att förbjuda just tv-spel var att man ansåg att spelen inte var bra för barns utveckling, både fysiskt och mentalt. Sedan dess så har det ju kommit många studier som har visat att det faktiskt är tvärtom. Att barn som spelar måttligt faktiskt mår bra av detta och rentav kan bli smartare. Kanske var det just därför som Kinas kulturministerium ändrade sin åsikt.

Redan 2014 så kunde spelföretagen börja sälja sina spel i Shanghai i en utmärkt zon för frihandel och följande år så hävde man förbudet mot tv-spel i hela landet. Det här innebar att spel med innehåll som godkänns av Kinas kulturministerium återigen blev tillåtna i landet efter 15 år av totalförbud. Men vissa spel kan fortfarande censureras om de anses vara olämpliga som till exempel det svenska spelet Battlefield 4 som ansågs vara ett angrepp mot den kinesiska kulturen.

Kineserna hittar alltid lösningar

Även om det var förbjudet med tv-spel i Kina under så många år så var det många kineser som spelade på PC och på mobiler. Det var också så att man kunde köpa kopior av de kända konsolerna. PlayStation såldes under namnet Polystation och det finns en massa liknande kopior som fortsatt cirkulerar i landet.

Ett spel som många kinesiska spelare såg fram emot var förstås Pokemon Go. Det här blev ett omtalat spel i sociala medier i Kina eftersom det fanns de som menade att det kunde utgöra ett hot mot landet genom att spelarna skulle kunna hjälpa Nintendo och Google att lokalisera hemliga kinesiska militärbaser. Baserat på informationen om var Pokemon spelarna inte kan röra sig så skulle alltså USA och Japan kunna lista ut var baserna är placerade.

Men även Pokemon har blivit kopierat och kineserna kunde tidigt uppleva glädjen med detta spel via kopian City Spirit Go. De som inte ville vänta på Pokemon Go släppet i Sverige kunde också spela detta spel förutsatt att de förstod kinesiskan. Spelet kostade ingenting att ladda ner från kinesiska Itunes och gav också utmaningen att ge sig ut och fånga figurer i verkligheten.

Även om det fortsatt kommer att vara besvärligt att introducera vissa typer av spel i Kina så tycks detta inte vara något problem för kineserna som helt enkelt uppfinner andra lösningar och kopior som ger samma fina underhållning till en mindre peng.